Belföld

Jobbik-elnök Jakab Péternek: Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke nyílt levélben szólt Jakab Péterhez csütörtökön.

A Facebookon közzétett írás elején visszaemlékezett azokra az időkre, amikor Jakab a miskolci városháza szókimondó politikusaként rövid idő alatt fogalommá vált a városban, majd a Jobbik megtette szóvivőjének.

Szóvivőként, majd pedig országgyűlési képviselőként olyan teljesítményt nyújtottál, ami mindannyiunkat magával ragadott. Nem túlzás azt mondani, hogy a 2018-as vereség után Te voltál az az ember, akit látva sokan éreztük úgy, hogy megtaláltuk azt a politikust, aki végre győzelemre vezetheti közösségünket

– írta Gyöngyösi, aki szerint az akkori Jakab intelligens, felkészült politikus volt, értett a mindennapok nyelvén, de nem futott el a komoly szakmai kérdések elől sem. Ezért választották meg a Jobbik elnökévé.

Mint írja, Jakab elnöksége első pár hónapja alatt a Jobbik újra erőre kapott, Orbán Viktor pedig egy igazi kihívóval kellett, hogy szembenézzen. A sok ellenzéki politikus között Jakab volt az, aki valóban úgy tudott beszélni, és úgy tudott érvelni, hogy abba Orbán beleremegett, folytatta.

Gyöngyösi szerint ugyanakkor elődje menet közben megváltozott.

Egyre kevésbé voltál már olyan, amilyennek megismertünk: már nem voltál kíváncsi a jobbikosok véleményére, már nem örültél a társaságuknak. Pártunkban soha egyetlen elnöknek nem adatott meg az, ami Neked: a Kongresszus kizárólag általad megnevezett bizalmi embereket választott melléd az elnökségbe, de Te pár hónap leforgása alatt mindegyikőjüktől elhidegültél, és egyetlen tanácsadód által megalkotott buborékodba zárkóztál, amelyben a népszerűséget Facebook-lájkokban mérik. A szakmai kérdések elől menekülni kezdtél, és csak azokra hallgattál, akik azt mondták, hogy mindent jól csinálsz

– sorolta.

Gyöngyösi a nyílt levélben emlékeztette őt, a Jobbik népszerűsége újra csökkenni kezdett, az előválasztási fiaskó után pedig a 2022-es választás vitte be a mélyütést. Jakab vezetésével a Jobbik egyetlen egyéni országgyűlési képviselői helyet sem szerzett meg.

Itt tartunk most és innen kell újra szervezni politikai közösségünket. Ebben a helyzetben pedig még mindig nem akartad észrevenni, hogy merre tartasz. A kritikát, legyen bármilyen jó szándékú, nem akartad meghallgatni, ahogyan nem jöttél el az Országos Választmányra sem, hogy a tagsággal megbeszélhesd a kialakult konfliktusokat. Helyette egy Facebook-posztban lemondtál az elnökségről, és továbbra is csak egyetlen tanácsadódra hallgattál. És hogy hol tartunk most? Engedd meg, hogy elmondjam, hogy milyenné váltál azóta: egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt. Nem vagy Te már veszély Orbán Viktorra, legfeljebb tanácsadód, és a felbőszült híveid veszélyesek a jó ízlésre, amikor a Jobbik aktivistáit zaklatják alpári módszerekkel

– szállt bele Jakabba Gyöngyösi.

Ezt követően feltette neki a kérdést, „Péter, mégis mit éreztél, amikor azt láttad, hogy miközben a Jobbik tagjai éppen a saját szülővárosod lakóinak próbálnak segíteni a nehéz helyzetben, a Te képedet magukon viselő emberek hordaként rohanják le őket? Szerinted ez rendben van? Szerinted rendben van az, hogy valaki a Te támogatóid közül azon méltatlankodjon, hogy miért a katás vállalkozóknak segítenek, miért nem inkább a kisembernek?”

Gyöngyösi szerint Jakabnak történelemtanárként tudnia kell, hogy az a stílus, és az a hang, amit Miskolcon a jobbikosokat vegzáló támogatóidtól hallottak, minek a hangja. De segített is neki: ez a legsötétebb bolsevik, kommunista tempó, amikor egyesek politikai haszonszerzés céljából egy nemzet fiait egymásra uszítják, írta.

Egyébként ezt csinálja Orbán Viktor, akitől te állítólag megszabadítani szeretnéd Magyarországot… Természetesen nem állítom, hogy Te magad bolsevik lennél. Azt állítom, hogy nem szabad minden módszert bevetni a politikában, mert akkor teljesen elveszítjük benne az iránytűt: az értékeinket

– írta.

A jelenlegi Jobbik-elnök szerint Jakab hiába mondja, hogy a nép pártján áll, ez nem igaz. Szerinte Jakab tévúton jár, két okból is. Politikailag azért, mert ezek az emberek ma Jakabtól várnak csodát, holnap meg majd mástól fognak, és Jakabot fogják üvöltve fenyegetni. Erkölcsileg pedig azért, mert az ilyen alakokkal Jakab soha nem fog egy jobb Magyarországot építeni. Nekik ugyanis nem az kell, hanem az üvöltözés.

Ha rajtuk múlik, majd elmegy innen még a maradék értelmiség is, aztán nézhetitek egymást, hogy kit egyetek meg először. Szerintem jobb lenne még most visszafordulnod erről az útról.

Azt is megüzente neki, hogy ma a Jobbiknak egy elkötelezett, az európai politikát és politikusokat személyesen ismerő, a konzervatív kultúrkörrel jó kapcsolatot ápoló, Magyarország gazdasági felemelkedésének útját ismerő, a demokratikus jobboldali politika megerősítésében elkötelezett vezetése van, akik tudják az utat a sikerhez és tisztelnek mindenkit, aki korábban az életének egy komoly részét közösségük építésére áldozta.

Én személy szerint is szívesen dolgoznék újra együtt azzal a Jakab Péterrel, akit egykor megismertem. Annak a Jakab Péternek van helye, és lenne feladata is a Jobbikban. Abban a Jobbikban, amely az európai értékek és a keresztény, konzervatív, néppárti gondolat iránt elkötelezett választók számára talán az utolsó esélyt jelenti ma Magyarországon. Választhatod azt a közösséget, amivel egyszer sikeres voltál, és amivel egyszer még újra sikeres lehetnél. Ám a döntés a tiéd (legalábbis remélem, hogy ezt a döntést kivételesen most személyesen Te hozod majd meg, nem pedig más, helyetted…). Ha neked az a tanácsadó kell, aki mellett elvesztetted a családodat, elvesztetted az előválasztást, elvesztetted az országgyűlési választást, elvesztetted az elnökségedet, elvesztetted a frakcióvezetőségedet, elvesztetted minden tekintélyedet és elvesztetted a hiteledet, nem foglak visszatartani sem

– folytatta, nyilvánvalóan Molnár Enikőre utalva.

Annyit viszont kér tőle Gyöngyösi, hogy ha ezt az utat választja, akkor tegye mindezt egyenesen.

„Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, Magadnak is” – zárta a nyílt levelet Gyöngyös, egyúttal jelezve, várja Jakab válaszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik