Belföld

Lejárt a tilalom, megkezdődtek a felmondások az egészségügyben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Több intézményben rögtön megkezdődtek a felmondások, miután május 31-ével megszűnt a felmondási tilalom az egészségügyben. Egyelőre nincs adat arról, hogy pontosan hányan állnak tovább, Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint év végéig folyamatosan fog csökkenni a létszám, és több ezren távozhatnak – írja a napi.hu.

Már egy ideje záporoznak a megkeresések a FESZ jogsegélyszolgálatához annak kapcsán, hogy mikor, milyen feltételekkel, és hogyan lehet beadni a felmondást a moratórium lejárta után. Több helyről is tudunk olyan dolgozókról, akik rögtön a távozás mellett döntöttek június 1-jével, mondta Soós Adrianna. Az egy hónapos felmondási idő miatt ugyanakkor csak a nyár közepére lesz kézzelfogható, hogy mekkora a kezdeti lendület.

A cikk szerint miivel nagyon sok a bennragadt szabadságnap a dolgozók körében – sokaknak 2023/2024-re halasztották el a szabadságolását –, amennyiben a munkáltatók nem hajlandók pénzben megváltani a szabadságokat, akkor már a nyár folyamán megindulhat a felmondási hullám. A FESZ 700 fő megkérdezésével készült felmérése alapján minden negyedik szakápoló fontolgatja a felmondást az állami ellátásban. Leginkább a képzett, legalább 20 éve szakmában lévő kollégák körében tervezik sokan a munkahelyváltást.

Ugyan béremelés az idén is volt, a juttatásokat és a pótlékokat jellemzően lecsökkentették. Komoly feszültségpontok vannak az orvosi és szakdolgozói bérek között is: főleg a felsőfokú végzettségű szakdolgozók – diplomás ápolók, mentőtisztek, laboratóriumi és  diagnosztikai területen dolgozók – sérelmezik, hogy a tavalyi bérrendezés következtében a havi fizetésük mindössze a harmada, negyede annak, amennyit egy orvos megkeres.

Arról, hogy mekkora a munkaerőhiány, csak a járvány előtti időszakból vannak pontos adatai a FESZ-nek: akkor a betöltetlen álláshelyek száma mintegy 25 százalékos volt szakdolgozói körben. Jelenleg csak becslésük van arról mekkora lehet a hiány: Soós Adrianna szerint 40 százalékos létszámbővülésre lenne szükség ahhoz, hogy kiegyensúlyozott módon, rendszeres túlórák nélkül  folyjon a munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik