Belföld

Orbán Viktor: Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány éjféltől

A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját, egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik, aminek még senki sem látja a végét, kezdte rendkívüli bejelentését Orbán Viktor a Facebookon alig egy órával az után, hogy a kormány tagjai letették esküjüket a parlamentben.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Belevaló kormány kell
Letették az esküt Orbán Viktor ötödik kormányának miniszterei.

Mint mondta, a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és családok energiaellátást és anyagi biztonágát is.

Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válsághelyzet küszöbén áll

– jelentette ki Orbán.

Úgy folytatta, Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát. Ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség, tette hozzá.

A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet

– jelentette be.

Közölte, a járványhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.

Holnap tájékoztatni fogom önöket az első döntéseinkről

– zárta bejelentését a miniszterelnök.

Mint ismert, az Országgyűlés kedden délelőtt szavazta meg az Alaptörvény tizedik módosítását, ezzel vált lehetővé, hogy szomszédos országban zajló háború esetén is lehet már veszélyhelyzetet hirdetni.

Erről egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt egy hónapja egy kormányinfón, de akkor még azt mondta, csak a lehetőségét teremtik meg a háborús veszélyhelyzet kihirdetésének, de nincs rá szükség. Mostanra a jelek szerint lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik