Élő Belföld

Orbán Viktor: Belevaló kormány kell

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Letették az esküt Orbán Viktor ötödik kormányának miniszterei, 14 taggal megalakult az új kabinet. A kormányfő arról beszélt: ekkora felhatalmazása nem volt még egy kormánynak sem, ez részben megszolgált, részben megelőlegzett bizalom. Visszatért a kormányba Lázár János és Navracsics Tibor is. Az újak közül Nagy Mártontól unortodox gazdasági lépéseket vár Orbán, a minden kormányában ott szolgáló Pintér Sándorról pedig azt mondta: az operatív törzs megalakításakor is megmutatta, hogy bír a nagy rendszerekkel, ezért került hozzá az oktatás és az egészségügy is.

Vége az eskütételi ceremóniának

A Himnusz és a zászlóvivők távozása után Kövér László megköszöni a vendégeknek a részvételt, majd 15 perc szünetet rendel el a napirend után felszólalások előtt. Közvetítésünk a kormány megalakulásáról ezzel véget ért.

Marjai János / 24.hu

Munkasikereket!

Eredményes munkát, sok sikert és jó egészséget kívánt Kövér László az eskütétel után, majd minden miniszter aláírja az okmányokat.

Marjai János / 24.hu

Jönnek a zászlók

Józsa Gábor őrnagy engedélyt kér a történelmi zászlók behozatalára, Kövér László habozás nélkül megadja. Érkeznek a zászlók.

Befejezte a kormányfő

Erős és ütőképes, válságálló kormány kell Orbán szerint, a feladat súlyával arányos felelősséggel, határozottsággal állnak ez elébe. Arra kéri, segítse a kormányt mindenki. Orbán a Jóistent is említve elköszön. Kövér László pedig bejelentette, a kormány megalakult.

Marjai János / 24.hu

Stratégiai figura kell a kancellária élére

A stratégiai tervezés Gulyás Gergely feladata. Képviselje a tisztelet és együttműködés kultúráját, kéri Orbán, aki négy éve azzal indította útjára Gulyást, hogy „öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába!” Gulyás – folytatta – azóta sem öregedett meg, az ő feladata az is, hogy képviselje az országot a szellemi természetű hazai és nemzetközi vitákban. Szerinte egyúttal ez a tárca a kormány villámhárítója.

Szijjártó utalást kapott

Szijjártó Péter a külügyért felel, meg kell erősítenie a külkapcsolatokat, keressen új beruházókat, legyen okos, mint a kígyó, szelid, mint a galamb, érje el, amit kell – fogalmazott Orbán. Szijjártó felel majd Paks 2-ért is. Amint a kormányfő mondta: mindez több embert kívánó feladat, de Szijjártó szerinte az elmúlt években bizonyította, hogy több helyen is képes lenni egyszerre.

Nagy Márton a következő

Az európai gazdaság nagy bajban van, a fejlődéshez új, unortodox, innovatív lépések kellenek, Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől ezt várja Orbán. Kiszabadulás a devizacsapdából, adópolitikai fordulat, az árstopok mind ilyen intézkedések voltak, „remélem, hogy maradt még belőlük a tarsolyunkban”. A magyar észjáráson alapuló innovatív javaslatok legyenek ezek, kérte a miniszterelnök, függetlenül attól, hogy barátokat szereznek-e velük. Jegybanki rutinjára is szükség lesz.

Lázár rutinja kell

Országépítési minisztériumnak kéne Lázár János tárcáját nevezni Orbán szerint. A tárca hatáskörei eddig szétaprózottak voltak más minisztériumok között. Lázárnak a beruházási forrásokat hatékonyan kell felhasználnia, az építési szabályokat csiszolni, az épített örökséget megőrizni. Lázár sikeres frakcióvezető, államtitkár és miniszter is volt, ez jó ajánlólevél.

Marjai János / 24.hu

Rogán Antal a következő

Az állampolgárok és a kormány közti kapcsolattartás egy demokráciában döntő tényező, de nem egyszerű, sok a jogszabály, és közben folyamatosan támad az ellenzék. Rogán Antalnak a kormányzás céljait kell majd elmagyaráznia. A háborús időkben fontos, hogy az egyetértőknek és egyet nem értőknek is világos legyen, mit miért tesz a kormány. A szuverenitást több támadás éri majd, Rogánra számít majd ezek elhárítása során.

Honvédelmi feladatok

Szalay-Bobrovniczky Kristóf lett a honvédelmi miniszter. Orbán szerint az ukrajnai háború bizonyítja, felelőtlenség volt, hogy egész Európában megkérdőjelezték a haderők létjogosultságát, a honvédelmet háttérbe szorították; helyes, hogy Magyarország évekkel ezelőtt elindította a haderő-fejlesztési programot. Hadiipari központtá is válik majd Magyarország a kormányfő szerint, aki arról beszélt: a következő években a biztonság, védelem, elrettentés, honvédség, hadsereg kifejezéseket halljuk majd a leggyakrabban.

Szép szavak Navracsicsnak

Navracsics Tibor komoly uniós rutinját dicséri Orbán, ezért kell neki a területfejlesztési és uniósforrás-felhasználási tárca élére állni. Orbán még sohasem látott olyat, hogy a polgármesterek megelégedtek volna a forrásokkal. Navracsics 2006 után frakcióvezetőként szolgált, segített újjászerveztni 2010 után a magyar államot, az Európai Bizottságban is dolgozott, neki van a legtöbb esélye arra, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar képviselők malomkerekei között ne őrlödjön fel, jegyzi meg a miniszterelnök. „Isten hozta újra a kormányban!”

Kényelmetlen bársonyszék az agrár vonalon

A legkönnyebb tárca lehet első blikkre Orbán szerint az agrár. 20 millió embert tud ellátni az agrárium, magasban az árak, jók a bevételek. De közben jön az élelmiszerár-válság, a külkereskedelmi vonalat is erősíteni kell, a bársonyszék most nem lesz kényelmes Nagy Istvánnak.

Palkovics feladata nagyon nagy

Nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika, Palkovics Lászlónak kell folytatnia a folyamatot. Orbán szerint ez a legbonyolultabb kormányzati teendő: kezelje a bizonytalan ellátási láncokat, növekvő fogyasztási igényeket, megugró árakat, csökkentse a károsanyag-kibocsátást, hangolja össze a növekedés és környezetvédelem szempontjait. Orbán nem tudja, megoldható-e ez, de a Széchenyi-díjas Palkovics képes lehet rá.

Varga Mihály megelőzte a görögöket

Varga Mihályt, a pénzügyek miniszterét dicséri Orbán. Szerinte kanyarban előzve vészeltük át a koronavírust, megelőztük a görögöket és portugálokat fejlettségben. Arra kérte fel Vargát, ha kell kemény döntésekkel, de tartsa fenn a költségvetés és növekedés egyensúlyát. Megtiszteltetésnek nevezi, hogy 32 éve együtt harcolnak, hiszen 1990-ben együtt lettek parlamenti képviselők.

Csák minisztert nagy elődhöz hasonlítja

Csák János minisztériuma a jövő tárcája Orbán szerint. A jelentős fejlesztésekhez jutó felsőoktatás mellett hozzá tartozik a családpolitika, a kultúra, a szakképzés és az innováció. Az üzleti világot is ismernie kell a miniszternek, szellemi vitákba is bele kell állnia, szóval „ide igazi Klebelsberg-karakter kell”.

Semjén Zsolt következik

Semjén Zsolt az egyházakkal való kapcsolattartás mellett minden magyarért felel szerinte, az alaptörvény eszméjét kell valóra váltania: minden magyar felelős minden magyarért. A KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja, tette hozzá Orbán a helyettesét bemutatva.

Marjai János / 24.hu

Pintér Sándor jön

Pintér Sándor feltétel nélküli élvezi Orbán bizalmát, hiszen 16 éve dolgoznak együtt, minden kormányában ő vezette a belügyi tárcát, és minden rá bízott feladtot teljesített. Visszaszorította a bűnözést, megújította a rendőrséget, „az állomány visszaszerezte megbecsültséget, a rendőrviccek kora lejárt”. Elévülhetetlen érdemeket szereztek a rendészeti szervek Orbán szerint a járvány és a háború során is. A közmunkarendszert is Pintér belügye szervezte meg. Az önkormányzati rendszer átszervezésekor és az egészségügyi operatív törzs megalakításakor is megmutatta, hogy bír a nagy rendszerek átszabásával. Orbán szerint ez már a belügyek minisztériuma, ezért kapta meg az oktatást és egészségügyet is, tapasztalt vezetője lesz a legnehezebb területeknek.

Varga Juditnak sok erőt kíván a kormányfő

Varga Judittal, a kormány egyetlen női tagjával kezdi a felsorolást. Az igazságügyi miniszternek érvényre kell juttatnia az alkotmányosságot, ezért vétójogot kap minden kormányzati előterjesztésekkel kapcsolattal. Orbán Deák Ferenc tárcájának nevezi az IM-et, amelynek most az EU-val is harcolnia kell, ezt senki sem irigyli tőle, ezért sok erőt kíván hozzá a kormányfő.

Orbán: Belevaló kormány kell

A negyedik, sorban az ötödik alkalommal alakíthat kormányt, kezdi beszédét Orbán Viktor. Hangsúlyozza, hogy soha ekkora választói akarat még állt még kormány mögött 1990 óta. „Ez részben megszolgált, részben megelőlegzett bizalom”, a kormány tagjaitól azt várja, hogy az előbbit megőrizzék, az utóbbit valóra váltsák.

Ez most különösen embertpróbáló feladat lesz, mert járványok és háborúk korát éljük, „Brüsszelben pedig összezavarodott az iránytű”, onnan nem számíthatunk segítségre, mondja Orbán, aki 32 év alatt nem látott még ilyen bizonytalanságot.

A veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk évtizede ez, a járvány és a háború miatt újabb menekültáradat jöhet, energia- és nyersanyagár-emelkedés történt egész Európában. A 21. század eddigi legnagyobb geopolitikai átrendeződése és élelmiszerválság is fenyeget, ami destabilizál népes és törékeny országokat, ez a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlást indíthat. Ez egy ragyogóan irányított EU-nak is nagy kihívás lenne, de az EU ma minden, csak nem kirobbanó formában lévő, ragyogón irányított a szervezet, inkább zavarosak az ideológiái, és kapkod.

Magyarország egy ilyen korszakban nem engedheti meg a felelőtlenség, a gyengeség és a széthúzás luxusát, belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot, és kellő erőt mutat – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: meg kell erősíteni a Kárpát-Medence és Magyarország fizikai, anyagi, és szellemi-kulturális biztonságát, támogatni kell a családokat, tőkeerőssé kell tenni a vállalkozásokat, és növekedési pályán kell tartani a gazdadágot.

Nincs telt ház a parlamentben

A közvetítés alapján csak a Mi Hazánk, az LMP és az MSZP képviselői mentek el a miniszteri eskütételre, a többi ellenzéki párt nem vesz részt az eseményen. A DK korábban közleményben jelezte, távol maradnak.

Összegyűltek a képviselők, kezdődik az eskütétel

Kövér László házelnök a köztársasági elnököt, miniszterelnököt, minisztereket és jelölteket, képviselőket, megjelent nagy neveket üdvözölte beköszönésében. Arról beszélt utána, a parlamenti bizottságok meghallgatták a jelölteket, Novák Katalin pedig megküldte az elfogadott névsort az Országgyűlésnek. Ezután egyenként következnek a nevek, amiket tapsorkán követ (előző posztunkban felsoroltuk őket).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik