Belföld koronavírus

NNK: Van elég Pfizer-vakcina az 5-11 éves gyerekek oltására, és a kormány további szállítmányokat is lekötött

Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)  engedélyezte a Pfizer oltását erre a korosztályra – közölték csütörtökön délután a kormányzati tájékoztató honlapon. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának vezetője bejelentette: az ország készen áll ennek a korosztálynak a beoltására is, van elég Pfizer-vakcina és a kormány lekötött további szállítmányokat is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már több kormányinfón is elmondta, hogy ha az EMA engedélyezni fogja a Pfizer vakcináját a 12 évesnél fiatalabbak számára, akkor Magyarországon is kérhetik majd a szülők a legfiatalabbak beoltását.

Közölték azt is, hogy az oltási akcióhét első három napján már 6 ezer 12-17 éves oltását is kérték a szülők, a legtöbb kamasz az első oltásra érkezett. Hozzátették: a 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 56 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 36 százalékos.

A 18 éves korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele, különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni. Eddig több mint hétszáz szülő kérte gyermeke megerősítő oltását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik