Belföld

Tóth Csaba: Úgy döntöttem, visszalépek a jelöltségtől

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Úgy döntöttem, visszalépek a jelöltségtől

– ezt jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a szocialista Tóth Csaba. Így a Momentum által támogatott Hadházy Ákos maradt az egyetlen ellenzéki jelölt az előválasztáson Zuglóban, aki a Tóthra nézve terhelő ügyet nyilvánosságra hozta.

Mi történt? – ezzel a címmel hirdetett sajtótájékoztatót Tóth azt követően, hogy a Párbeszéd mellett a Jobbik és a DK is megvonta tőle a támogatását. Pártja, az MSZP viszont kiáll mellette, és úgy döntött, nem lépteti vissza. Tóth mögül azért hátráltak ki az ellenzéki pártok, mert mint Hadházy Ákos kiderítette, a szocialista politikus bizalmasai 2012-ben létrehoztak egy alapítványt, majd 2013-ban megvettek egy gyártelepet a XXII. kerületben. A bonyolult üzleti konstrukcióban több olyan személy is szerepet kapott, akiket a szocialista képviselő bizalmi embereinek tartanak, és közülük többen Zuglóban is fontos tisztséghez jutottak az elmúlt években.

Tóth azt mondta, azért döntött a visszalépés mellett, mert kardinális kérdés lett a személye a miniszterelnök-jelöltek vitájában. A sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy miközben „a náci karlendítéses jelölt” mellett kiállt a Jobbik elnöke, az offshore cégben érdekelt DK-s jelölt mellett is kiállt az őt támogató miniszterelnök-jelölt, addig tőle megvonta a támogatást Karácsony Gergely, és támogatói kihátraltak mögüle.

Szerinte semmi nem igaz abból, ami róla megjelent, lejárató kampány indult ellene, ami ellen nem tud védekezni. A sajtót is hibázatta, amiért ellene fordult, mintha a Fidesz propagandagépezete lenne. Beszélt arról is, hogy nemcsak őt, de a családját is megfenyegették.

A kampány alatt azzal fenyegettek meg, ha nem szállok ki a politikából, megölnek

– állította.

Elmondása szerint erről Karácsony Gergely is tudott, mégsem tett semmit, habár azt nem fejtette ki, hogy a főpolgármesternek mit kellett volna tennie. Kiderült ugyanakkor, hogy a rendőrség elfogta az elkövetőt.

Mohos Márton / 24.hu

Ezt követően Churchillt idézte: az ellenségeink nem velünk szemben, hanem mögöttünk vannak. Egyúttal igazságtalanságnak és árulásnak nevezte a vele történteket.

Ilyen körülmények között nem tudnám ugyanúgy képviselni Zuglót, a helyiek érdekeit. (…) Nekik továbbra is napi szintű képviseletre van szükségük. (…) A következő választásig a zuglóiakat fogom képviselni, de utána visszatérek az üzleti életbe

– mondta Tóth, aki 2014-ben és 2018-ban is egyéni parlamenti mandátumot szerzett a XIV. kerületben. Hozzátette, alig várja, hogy visszatérjen az üzleti életbe, mert a politikai „mocsárra” nincsen szüksége.

Az újságírók kérdéseket nem tehettek fel az eseményen, a szocialista politikus azt mondta, az ügyet lezártnak tekinti, majd sietve távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik