Belföld

Nem lepte meg a CEU-s diákot, hogy lehallgatták

CEU
CEU

Nem lepte meg Adrien Beauduin belga egyetemistát, a CEU volt diákját, hogy kémkedhettek utána, mert az Orbán-rendszer szerinte nem sokat törődik a jogszerűséggel, erről a 444-nek adott interjújában beszélt.

Kapcsolódó
Magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal
A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

Beauduin telefonszáma is szerepel azon a listán, amit vasárnap este publikált egy nemzetközi tényfeltáró csapat. A mobilját tehát a magyar titkosszolgálatok egy fejlett kémszoftverrel, az izraeli fejlesztésű Pegasusszal hekkelhették meg.

Ő 2018 októberében, a nagy Lex CEU tüntetés után érkezett Budapestre, de októberben, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az egyetemnek el kell hagynia az országot, a diákok szervezkedni kezdtek, ők pedig együttműködtek a magyar hallgatókkal.

Egészen kis csapatról beszélünk, ezért a mobilizációs képességünk limitált volt. Sok hallgatót, sok magyart nem érdekelt az egész, vagy túl depressziósak voltak a 2018-as választás eredménye miatt. Szóval nem hiszem, hogy bárkinek igazi fenyegetést jelentettünk. A fordulópontot a rabszolgatörvény hozta, és az, ahogy a diákság a szakszervezetekkel összekapcsolódott és fontos társadalmi problémák emblémájává vált

– emlékezett vissza.

Szerinte a kormány akkor ijedhetett meg, amikor a december 12-i tüntetésen erőszakot kellett bevetniük a demonstrálókkal szemben, ami 2006 óta példátlan volt. Őt akkor le is tartóztatták, állítása szerint rosszkor volt rossz helyen.

A tüntetés végén már épp hazaindultam volna, és a rendőrsorfal közelében álltam, amikor valakik meggyújtották a karácsonyi dekorációnak kitett szánkókat. A rendőrök intézkedni kezdtek, én azok közé kerültem, akiket előállítottak. De biztosan nem céloztak be a hatóságok, talán nem is tudtak semmit a diákmozgalomról, csak úgy belém botlottak, és gondolták, hátha érdekes vagyok

– mondta.

Mint fogalmazott, öt embert tartóztattak le aznap este, nem ismerték egymást. Két napig tartották bent őket. 2020 decemberében végül ejtették ellene a vádat. Azért folyik még ellene eljárás, mert volt nála egy papírvágó olló, amit a transzparenseknél használt, és ez veszélyes tárgynak számít.

Arra a kérdésre, mi volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy kémkedhettek utána, Beauduin úgy felelt,

nem voltam meglepve, mivel az Orbán-rendszer nem sokat törődik a jogszerűséggel. Ráadásul miután a letartóztatásból elengedtek, később civil ruhás rendőrök követtek egy másik tüntetésre. A szakértői vizsgálat szerint biztosan megpróbáltak hozzáférni a mobilos adataimhoz. Képesek voltak rá, ha nem tették, annak csak az lehetett az oka, hogy rájöttek, egyáltalán nem vagyok érdekes a számukra. Nem is szeretném összehasonlítani a saját helyzetemet a lehallgatott újságírókéval és másokkal, akiknek tényleg fontos szerepük van Magyarországon.

A jogi lépéseken gondolkozik, mert szerinte nem lenne jó, ha ezt is úgy megúszná a kormány, mint mindent. Bízik abban, hogy a magyar érintettek harcolni fognak az igazságért.

A magyar politikába azért bonyolódott bele, mert számára ez a szolidaritásról szól. Rengeteg magyarral és magyar egyetemistával beszélt, akiktől hallotta, mi történik, és úgy gondolja, ha van lehetőség, cselekedni kell, hogy jobb hely legyen a világ.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik