Nagyvilág

Az ENSZ főbiztosát is feszélyezi a lehallgatási botrány

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP
Michelle Bachelet szerint újabb vörös vonalat léptek át egyes kormányok.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn rendkívüli aggodalmát fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amik szerint az NSO izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját újságírók és másként gondolkodók ellen is bevetették – írja az MTI.

Rendkívül aggasztóak azok a megállapítások, amik szerint több országban is széles körben alkalmazták a Pegasus nevű szoftvert újságírókkal, emberi jogvédőkkel, politikusokkal és másokkal szemben. Ezek látszólag megerősítik legsúlyosabb félelmeinket azzal kapcsolatban, hogy visszaélhetnek a megfigyelési technológiákkal, így ásva alá törvénytelenül az emberi jogokat

– írta genfi keltezésű közleményében Bachelet. A főbiztos szerint az ehhez hasonló programok használata kizárólag súlyos bűncselekmények és biztonsági fenyegetések ügyében igazolható, más esetekben aránytalan intézkedésnek számít. „Ha akár csak részben igazak az állítások a Pegasus alkalmazásáról, akkor ismét átléptek egy vörös vonalat, ismét teljesen büntetlenül” – fogalmazott.

Kapcsolódó
Ezt kell tudni az izraeli kémfegyverről, amivel magyarokat is lehallgattak
A Pegasus nem egy átlagos kémszoftver, de az átlagfelhasználó is tanulhat az ügyből.

Egy nemzetközi újságírócsapat hozzájutott egy körülbelül ötvenezer személy telefonszámát tartalmazó adatbázishoz, amiből az újságírók ötven országból több mint ezer személyt azonosítottak az NSO ügyfeleinek lehetséges célpontjaként. Az izraeli cég vasárnap visszautasította a riportban megjelent állításokat, egyúttal közölte: a terméket csakis arra szánták, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben.

Az NSO ügyfelei közt – bár az MTI nem említi – a magyar kormány is ott volt. Itthon mintegy 300 telefonra mentek rá a Pegasusszal, szintén üzletemberek, jogvédők, újságírók, ügyvédek voltak a célpontok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik