MTI Fotó: Bruzák Noémi
Belföld

Orbán biztonsági főtanácsadója azelőtt tárgyalt Izraelben, hogy Magyarországon elkezdték használni a kémprogramot

2018. február 13-án Izraelben járt Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen fogadott Benjámin Netanjáhú akkori izraeli miniszterelnök. A 444.hu cikke szerint hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak napirenden, de a Direkt 36 oknyomozói szerint nem sokkal a látogatás után kezdtek el tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasusszal.

Kapcsolódó
Magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal
A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

A tényfeltáró cikkben nem állítják, hogy Czukor tárgyalta volna le a kémszoftver megszerzését, de egy volt titkosszolgálati tiszt is arról beszélt az újságíróknak, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdték el használni a magyar szervek a Pegasust.

A 444 megjegyzi, 2018 júniusban Orbán viszonozta a kiemelt figyelmet, és fogadta Netanhaju főtancsóadóját. Meir Ben-Sabat a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Magyarországra. Ezen a megbeszélésen hivatalosan Európa és a Közel-Kelet biztonsági kihívásairól volt szó, és egyeztettek Orbán Viktor júliusban esedékes hivatalos izraeli útjáról is. Az egyeztetésen ott volt Czukor is, aki pár hónap múlva a polgári titkosszolgálatok vezetője lett.

A külügy a lap megkeresésére közölte, Czukor a miniszterelnök külpolitikai tanácsadójaként utazott Izraelbe, tehát sem feladata, sem pedig mandátuma nem lehetett arra, hogy bármilyen, a szolgálatok működésével kapcsolatos kérdésben tárgyalásokat folytasson. Az egyeztetés célja a külügy szerint Orbán Viktor hivatalos izraeli látogatásának előkészítése volt, amelyre a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából került sor 2018. július 18-án.

A magyarázat között szerepel még, hogy Czukort azért fogadták ilyen magas szinten, mert Netanjáhu ebben az időben a külügyminiszteri feladatokat is ellátta.

Kapcsolódó
Washington Post: Tényleg a magyar állam vehetett a kémszoftverből
A fejlesztő NSO cég egykori alkalmazottja mondta ezt az amerikai lapnak.

Czukor a cikk szerint még a kommunista rendszerben kezdett bele a hírszerzésbe, 1982-ben, még a hidegháború csúcsán került a belügyi állományba. 1986-ban a bécsi magyar nagykövetségen lett kém, két évvel később került át Németországba. Állítólag nagy mennyiségben ontotta magából a jelentéseket.

1993-ban a hazai hírszerzésnél folytatta pályafutását, de négy évre rá visszament Németországba, ahol Balázs Péter későbbi külügyminiszter első beosztottja volt. Itt lett jó kapcsolata fideszes vezetőkkel, kiváltképp Kövér Lászlóval. 

Két évet tölthetett ezen a poszton, a 444 szerint nem viselték jól a politikai vezetők az okoskodó stílusát, így Szlovéniában lett nagykövet. 2009-ben tért vissza a külügybe, szakállamtitkárként az európai uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelt.

Az első fideszes kétharmad után berlini nagykövet lett, 2015-ben pedig Orbán biztonsági és külpolitikai főtanácsadónak nevezte ki.  2018-ban a Fidesz is kémfőnöknek nevezte ki, ezt a posztot tavaly őszig töltötte be. Most Svájcban nagykövet.

Kapcsolódó
A kormány univerzumában nem létezik a lehallgatási botrány
Egyes kormánytagok nem foglalkoznak a témával, de van, aki korrektül válaszolt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.