Tech

Vice: Lekapcsolták a Pegasus kémprogram gyártójának Amazon-fiókjait

Lekapcsolta az NSO Group nevű izraeli kibercéghez köthető infrastruktúrát és fiókokat az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) – erről számolt be a Vice amerikai médiacsoport alapján az MTI.

A beszámoló szerint a lépés azután született, hogy 17 médiaszervezet egy riportban arra a következtetésre jutott: az NSO egyik szoftverét, a Pegasust arra használták fel, hogy feltörjék újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők okostelefonjait világszerte. A célpontok között volt három magyar újságíró, illetve a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa is.

Az izraeli cég vasárnap visszautasította a riportban megjelent állításokat, egyúttal közölte: a terméket csakis arra szánták, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben. A Vice mindazonáltal idézte az AWS egy szóvivőjét, aki szerint „gyorsan cselekedtek” azt követően, hogy értesültek a riportban szereplő tevékenységről. Maga az Amazon nem reagált a Reuters hírügynökségnek.

Kapcsolódó
Washington Post: Tényleg a magyar állam vehetett a kémszoftverből
A fejlesztő NSO cég egykori alkalmazottja mondta ezt az amerikai lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik