Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: napokon belül újabb szigorításokról dönthet a kormány, a vakcina ingyenes lesz

Várhatóan újabb szigorításról születhet döntés a keddi és szerdai kormányülésen

– erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt hétfő este az Inforádióban, azaz a jelenleginél szigorúbb szabályok bevezetése következhet hamarosan.

Konkrétumot nem árult el Gulyás, de azt mondta: az intézmények és az állampolgárok tekintetében is jöhet szigorítás. Azt viszont leszögezte: nagyon fontos, hogy iskolák továbbra is nyitva legyenek. „Az egyetemek saját autonómiában dönthetnek a kérdésről.”

A sportrendezvényeket jó eséllyel érinthetik ezek a szigorítások, de – hangsúlyozta Gulyás – a szigorúbb szabályokat nemcsak elfogadni, de betartatni is kell. Ahol a kötelező maszkviselést nem tartják be az emberek, ott a klubokat is büntetni kell, akár úgy, hogy zárt kapu mögött kell majd játszaniuk.

Ha nem tartatják be a maszkviselést, akkor be kell zárni a stadiont

– mondta.

Ezután kijelentette:

jó esély van arra, hogy ötöd- és hatodéves orvostanhallgatókat hadba kell állítani a magyar egészségügyben.

Hangsúlyozta: Spanyolországban a kijárási tilalom nem eredményezte a fertőzés visszaszorulását. A Szlovákiában levezényelt tömeges tesztelésről úgy nyilatkozott: nem lehet levonni következtetést erről egy nappal később.

Az emberek oltási sorrendje – az operatív törzs tervében is ez szerepel – úgy alakul, hogy a veszélyeztetett körtől a kevéssé veszélyeztetett felé fog haladni.

A vakcina nem lesz kötelező, de ingyenes lesz.

Az egészségügyi reformról azt mondta nem lát olyan orvosi kamarai követelést, ami nem teljesíthető, bár „voltak, akik próbáltak vitát generálni”, a hálapénz eltörlése pedig színvonalasabb közellátást fog eredményezni.

A gazdaságról azt mondta: nem segélyt kell adni, hanem a gazdaságot kell a legnagyobb növekedés felé irányítani. „Néhány hónapon belül lesz elérhető vakcina, és magunk mögött hagyjuk a járványt, a pesszimista forgatókönyv szerint ez legkésőbb nyáron lesz.” Megjegyezte: 2020-ig volt hét-nyolc jó éve a magyar gazdaságnak, most a felhalmozott tartalékokra lehet támaszkodni.

Én úgy látom, hogy a főváros részéről a vita fenntartása a politikai célok közt szerepel

– mondta Gulyás, aki szerint azt, hogy „a Lánchíd felújítása nem kezdődik meg, azt nehéz a kormányra fogni.” A miniszter azt is mondta, hogy a kormány támogatná a Biodóm befejezését, a rakpart felújítását, illetve a budai fonódó villamos meghosszabbítását is.

Az SZFE-ről azt mondta Gulyás: azt szeretnénk, ha Magyarországon színvonalas színész és filmes képzés lenne, a kormány ehhez az anyagi forrásokat biztosítja. Ugyanakkor leszögezte: értelmetlen Palkovics Lászlóval tárgyalniuk a tanároknak és a diákoknak, mert az egyetemnek van egy kuratóriuma.

Az adás második részében Gulyás kijelentette: Magyarország nem csatlakozhat az Európai Ügyészséghez, abban ugyanis zsarolási potenciál van.

Nem tudjuk, hogy rendeződik-e

– mondta Gulyás Gergely a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról. Szerinte egyik kulcs Donald Tusk elnök, aki a lengyel belpolitikai sérelmek foglya. De „hála istennek, nem tartozik a legfontosabb ügyek közé” ez. A Néppártnak, amelynek gyengülő eredményei vannak, „mi szívesen segítünk”, de ha végül távoznia kell a Fidesznek, akkor sem történik tragédia, új konzervatív pártot is létrehozhatnak – értelmezte a Fidesz tagságának felfüggesztésével kialakult helyzetet a miniszter.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik