Belföld

Kétmillió dollárt utalt a zimbabwei kormány egy magyar bankszámlára, pénzmosás állhat a háttérben

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormányzat – írja a G7 egy helyi, azaz zimbabwei lapra hivatkozva. A ZimLive a cikkben publikálta is az erről szóló levelet, amelyet az Interpol budapesti irodája küldött el a hararei kollégáknak április végén.

A sztori dióhéjban a következő:

  • A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők.
  • Két olyan céggel is szerződést kötött a zimbabwei kormányzat, amelyek nincsenek regisztrálva a helyi közbeszerzési hatóságnál, így eleve szabálytalanul nyertek el állami megrendeléseket a helyi törvények szerint.
  • Az említett cégek egy albán származású férfihez köthetők, aki a magyarországi Magnet Banknál nyitott számlák ezeknek a vállalkozásoknak.
  • Az Interpol kiszivárgott levelében pedig az szerepelt, hogy a NAV-tól értesültek a pénzmosásgyanús esetről.
  • Az Interpol szerint mindenesetre megalapozott a gyanú, hogy az átutalt pénz bűncselekményből származik önmagában amiatt, mert ilyen mennyiségű pénz érkezett Zimbabwéből egy svájci cég által használt magyar bankszámlára, amelyet korábban nem használtak.

A NAV mindenesetre nem kommentálta az ügyet.

Kiemelt kép: A MagNet Magyar Közösségi Bank fiókja Kőbányán, a Kőrösi Csoma sétányon. MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik