Belföld

Nem a marslakók szórták el az egészségügy pénzét

Legalábbis Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint. Szokásos vasárnapi elmélkedés.

 Azt mondják, ha valami úgy hápog, mint egy kacsa, ha úgy totyog, mint egy kacsa, akkor bizony az egy kacsa. Nos, ha egy kormányzati érdekkör úgy lopja szét a közpénzt, ahogy egy maffiaszerű galeri szokta, és ha úgy zsarol, mint ahogy a maffiafilmekben látni, akkor ez a jól behatárolható kör bizony könnyen jellemezhető maffiaként

– kezdi szokásos vasárnapi jegyzetét Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője szerint mintha csak egy elnagyolt hollywoodi filmben lennénk, „a normális valóságtól ugyanis merőben távol áll az a stílus, ahogy a Fidesz-kormány például a kórházak adósságairól tárgyal a pénzük után futó beszállítókkal”. Emlékeztet, hogy a kormány egy olyan – szicíliai keresztapáktól megszokott – ajánlatot tett az érintett cégeknek, hogy amennyiben készek lemondani a tőkekövetelésük 20 százalékáról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százalékot.

Ujhelyi úgy tudja, a pénzügyi tárcánál ezekben a napokban is zajlanak a tárgyalások: a legalább 100 millió forintos lejárt követeléssel rendelkező cégek képviselőit hívják be, és próbálnak alkudozni velük.

Már önmagában abszurd, ahogy az állam egy meglévő tartozásról sunyi módon és fenyegetően alkudozik, de tűrhetetlen, hogy közben a nem-fizetéssel kis magyar cégeket is tönkretesznek. Arról már nem is beszélve, hogy uniós versenyjogi kérdéseket is felvet, ahogy a kormány „csak” százmilliós követelés feletti cégeknek tesz ilyen sötét ajánlatokat

– háborog Ujhelyi.

Mint állítja,

  • Magyarország mind abszolút értékben, mind a GDP százalékában kifejezve jóval kevesebbet költ az egészségügyre, mint az uniós átlag. Ráadásul az egészségügyi kiadásoknak alig több mint kétharmadát finanszírozza csak az állam, így a zsebből fizetett közvetlen lakossági hozzájárulások szintje az uniós átlag duplája.
  • A Fidesz központosította az egészségügy irányítását és szervezését: a helyzet tarthatatlanságáért tehát kizárólag a kormány a felelős, nem pedig valami sorosista-marslakó-balliberális összeesküvés.
  • A magyar egészségügyi rendszer krónikusan alulfinanszírozott, a kormány pedig még a beszállítók felé fennálló 70 milliárdos – jogos – tartozás miatt is inkább maffiastílusban alkudozik.

Ujhelyi úgy látja, amennyiben a magyar kormány továbbra is harmadrangú területként kezeli az egészségügyet és nem tekinti nemzeti prioritásnak a megfelelő finanszírozás biztosítását sem, úgy kénytelen lesz majd megtenni az általam kezdeményezett „Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás” javasolt keretei szerint.

Minden európai, így minden magyar embernek joga van a minőségi, betegbiztonságot és betegméltóságot garantáló egészségügyi ellátáshoz. Felszólítom tehát a kormányt, hogy mielőbb rendezze a kórházi beszállítók felé fennálló állami tartozást; ne alkudozzon a multikkal és ne tegyen tönkre sok száz magyar kis- és közepes vállalkozást!

– fogalmaz az EP-képviselő, aki ezen a vasárnapon immár kétszázharminckettedik alkalommal kongatta meg a vészharangot.

Kiemelt kép: 24.hu / Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik