Belföld

A választások tisztasága felett őrködő EBESZ nem figyeli a magyar voksolást

Miközben tavaly egy nagyobb létszámú delegációval, hosszabb időre jött Magyarországra megfigyelni a választások lefolytatásának körülményeit, a csalások és jogsértések kiszűrésére szakosodott szervezet, az EBESZ választási megfigyelői nem ellenőrzik Magyarországon az európai parlamenti választásokat – írta az Index.

Kataya Andrusz, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) ugyanis azt válaszolta az Index megkeresésére, hogy

az ODIHR általában az országos, tehát a nemzeti parlamenti és az elnökválasztásokat figyeli. Noha a közelmúltban az Európai Parlament választásait is monitoroztuk, és ezt idén is szívesen megtettük volna, sajnos ezúttal nem leszünk képesek erre, hiszen 2019-ben nagyon zsúfolt a választási naptár és a pénzügyi, illetve munkaerő-forrásaink is korlátozottak.

Ez pedig azt jelenti, hogy az EBESZ-nek se pénze, se embere nincs arra, hogy Magyarországra jöjjön az EP-kampányt és a választás lebonyolításának demokratikus voltát monitorozni. Pedig több ellenzéki képviselő is felkérte az EBESZ ODIHR-t erre még februárban. A lap azután fordult a nemzetközi szervezethez, hogy a Népszava megírta, Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő és ellenzéki politikustársai nem kaptak választ felkérésükre, így azt valószínűsítik, nem lesz nemzetközi megfigyelői delegáció május 26-án Magyarországon.

Kiemelt kép: Középen Douglas Wake, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziója vezetője, mellette a helyettese, Inta Lase (b) és tanácsadója, Ulvi Akhundlu (j) a magyarországi munka megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a budapesti K+K Opera Hotelben 2018. március 6-án. (MTI / Mónus Márton)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik