Belföld

Wachsler: Trianon-emlékmű kell, vita nem

Szerinte kockázatos lenne másképp megvalósítani. Cáfolta, hogy az emlékhely irredenta.

A Klubrádiónak Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője azt mondta, az emlékműről hozott kormánydöntés előtt szükségtelen lett volna lefolytatni egy terméketlen publikus vitát.  Az emlékhelyre szükség van, közéleti vitára nincs. Éspedig azért, mert azok a Trianon 100. évfordulójára tervezett emlékhelynél kevésbé megosztó ügyekben sem termékenyek. Mint mondta, ezt igazolja a tervek bejelentése után kialakult vita.

Számára megdöbbentő, hogy vannak, akik úgy vélik, nincs szükség egy hasonló emlékhely kialakítására a trianoni békediktátum századik évfordulóján. MTI/Steindl Imre Program

A kormány döntött az árokról

Wachsler Tamás azt mondta, arról, hogy az emlékhelyen a Trianon előtti Magyarország helységnevei szerepeljenek, és hogy azt az Alkotmány utca torkolatában állítsák fel, illetve süllyesszék a földbe, a kormány döntött. Tervpályázat azért nem volt, mert a helyszín műszaki paraméterei és rendeltetései – így az, hogy az Alkotmány utca tüntetési útvonal – meghatározták, milyen emlékhelyet lehet megvalósítani. Ilyet.

MTI/Steindl Imre Program

Közbeszerzés a nemzetbiztonsági kockázatok miatt nem írható ki a beruházásra. A kivitelező ugyanis adatokat fog kapni a Kossuth téri biztonsági rendszerről, az ott működő kamerahálózatról is.

Tamás Gáspár Miklós (Tamás Gáspár Miklós)
TGM: a trianoni árok valódi árokásás
A földbe süllyesztett ötmilliárdos létesítményt el kellene felejteni.

Arról, hogy miért az 1913-as helységnévtár szerinti településneveket vésik fel az emlékműre, miközben azok jelentős részében már száz éve is kisebbségben éltek magyarok, Wachsler Tamás azt mondta, ez így kerek egész, szép tiszta, világos alap.

MTI/Steindl Imre Program

 

Gerő András: Városok helyett magyar családokkal emlékezzünk Trianonra!
Gerő András történész szerint a Trianon emlékhely létrehozása helyes, de a megvalósítás félrevisz, ezért más megoldást javasol. Vélemény.
100 év alatt harmadszor lett magyar - fotók  
Az éppen 100 éve, 1919. április 23-án született Geréd Margit kettős állampolgár lett. 

 

Nem akartak szűrőket, mert bármilyen alapon szelektálnak, az kritikákat válthatott volna ki. Ha például csak a száz évvel ezelőtti magyar többségű települések nevét helyezik el, akkor érkezhetett volna kifogás, hogy miért nem csak azokat tüntetik fel, ahol most is többséget alkotnak a magyarok.

MTI/Steindl Imre Program

Horvát települések nevei nem  lesznek fenn, az előzetes látványterv Zágráb nevével hibás volt. Wachsler Tamás szerint az emlékművön nem lesznek irredenta jelképek, ezért nem tüntetik fel a korabeli és a mai Magyarország határvonalait sem.

földművelésügyi minisztérium (földművelésügyi minisztérium, )
Engedély nélkül bonthatnak az Agrárminisztérium épületéből a Trianon-emlékmű építői
A Kossuth téri Agrárminisztérium műemlék épületének egy része simán áldozatul eshet az emlékárok beruházásnak.

Kiemelt kép: A Steindl Imre Program által közreadott, a trianoni békediktátum századik évfordulójára, a Kossuth tér közelébe tervezett Nemzeti Összetartozás Emlékhely látványterve. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Steindl Imre Program

Ajánlott videó

Olvasói sztorik