Belföld
földművelésügyi minisztérium (földművelésügyi minisztérium, )

Engedély nélkül bonthatnak az Agrárminisztérium épületéből a Trianon-emlékmű építői

El kell bontani a Kossuth téri Agrárminisztérium műemlék épületének egy részét, hogy a nagy, összetartozást hirdető Trianon-árok megépülhessen. Szinte minden szabályt elsöpört a kormány, hogy a terve elkészülhessen.

Nemcsak társadalmi vita nélkül, de szinte minden szabályt mellőzve épülhet Budapesten, a Kossuth Lajos térre nyíló Alkotmány utcában a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye egy új kormányrendelet szerint. A hvg.hu emlékeztet rá: már korábban kimondták, hogy nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni, országkép- és településképvédelmi szempontú előzetes véleményezésnek nincs helye, a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye nem kérhető, közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye, és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást sem kell lefolytatni.

A sok engedélymentességhez most hozzátették azt is, hogy a beruházásra nem kell alkalmazni az építtetői fedezetkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseket. (Erről azt mondja a jogszabály, hogy a fedezetkezelő „az építőipari kivitelezési tevékenység fedezete és a kivitelező által nyújtott biztosíték célhoz kötött felhasználásának biztosítása érdekében” működik közre.)

A szomszédos Agrárminisztérium műemlék épületének „részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető”. Eltörölték azt a szabályt is, amely szerint az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről kötelező volt konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal.

A Vértanúk terén, az eltávolított Nagy Imre emlékmű helyére visszahelyezendő egykori vértanú-emlékmű körül a kötelező minimális zöldfelület arányát 15 százalékról 4,5 százalékra csökkentették. Ugyanakkor ez év végéről 2020. június 30-ra tolták ki azt a határidőt, ameddig a Néprajzi Múzeumot ki kell költöztetni az egykori és majdani Kúria épületéből, és el kell helyezni. Ez nem csak a városligeti beruházások csúszásával függhet össze, hanem – bár a közlönyben megjelent szöveg ezt nem említi – a Politikatörténeti Intézet kiköltöztetésének a további perek miatti csúszásával is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények