Nagyvilág

100 év alatt harmadszor lett magyar – fotók  

Az éppen 100 éve, 1919. április 23-án született Geréd Margit kettős állampolgár lett.

Az állami hírügynökség fotóriportban számolt be arról, hogy a 100.  születésnapját ünneplő erdélyi asszony harmadszor lett magyar állampolgár, miután esküt tett Fodor Tamás konzulnak  csíkborzsovai otthonában.

Geréd Margit esküt tesz Fodor Tamás konzul előtt. MTI/Veres Nándor

 

Geréd Margit a magyar állampolgárságot igazoló Honosítási Okirattal a kezében.

MTI/Veres Nándor

 

 

Az asszony el sem hagyta szülőföldjét. Most a közigazgatásilag az erdélyi Csíkszépvízhez tartozó Csíkborzsován él, 100 éve pedig a szintén Csíkszépvízhez tartozó Csíkszentmiklóson született.

Geréd Margit előtt a Honosítási Okirat és születésnapi tortája. MTI/Veres Nándor

Mint írták,

Marcsa néni az 1920-as trianoni békediktátummal elvesztette magyar állampolgárságát, az 1940-es második bécsi döntéssel másodszorra is megkapta, majd az 1947-es párizsi békeszerződéssel újra elvesztette azt.

Tóth László Magyarország csíkszeredai főkonzulja (j) és Ferencz Tibor Csíkszépvíz polgármestere köszönti otthonában. MTI/Veres Nándor
Geréd Margit családtagjai körében. MTI/Veres Nándor

Most a századik születésnapján vehette át a magyar Honosítási Okiratot és lett újra magyar állampolgár, kettős állampolgársággal. Tóth László csíkszeredai főkonzul és Ferencz Tibor Csíkszépvíz polgármestere az otthonában köszöntette fel.

Még jobban megcsonkították Magyarországot
A II. világháborút hazánk számára lezáró Párizsi békeszerződés területi rendelkezései 1947. február 10-én visszaállították a trianoni határokat, és Pozsony környékén további három falut vettek el Magyarországtól.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik