Belföld
Fotó: Marjai János/24.hu

Orbán elleni lázadásra hív Gyurcsány

Szerinte a kormányfő nem hazafi, rombolja a nemzet jövőjét. Rendszere nem demokratikus, így is kell küzdeni ellene. Gyurcsány meggyőződése, hogy csak parlamenti eszközökkel ez a rezsim nem, vagy csak sok idő után roppantható meg.

Gyurcsány Ferenc másfél évtizede írt hasonló dolgozatot. Akkor arról, hogy a baloldal tisztességes humanista állásponttal a választók többségét maga mellé állíthatja és sikerült a kormányzást folytatniuk. Most ellenzékben, a kudarcok után új nagyon hosszú helyzetértékelés született.

„Merjünk hazafiak lenni!” Ez az új dolgozat címe, amelyben a DK elnöke elismeri, a 2010-es vereség az előző kormányzás kritikája is volt, függetlenül attól, ők mit gondolnak e kritika jogosságáról.

De kudarcaink kútja ennél sokkal mélyebb.

Gyurcsány a mélyére is ás az okoknak (elitizmus, gazdasági válság, menekültválság). Szerinte világszerte rendült meg a tömegek  biztonságérzete.

Se kenyér, se biztonság.

Ez jelentősen hozzájárult a liberális demokrácia eróziójához, hiszen a tömegeknek magasztos eszmék helyett biztos megélhetés kell, Orbán Viktor nacionalista populizmusa pedig sikeresen épített erre a csalódásra.

Erre hatékony választ eddig nem találtak.

Nemcsak idehaza, a nyugat-európai klasszikus bal- és jobboldali pártok sincsenek jó helyzetben. Gyurcsány szerint ez azonban csak rövidtávon lehet így, hiszen a politika végső értelme mégiscsak a közjó szolgálata, amire a vezérdemokráciák, populista mediokráciák, a hibrid rendszerek valójában alkalmatlanok.

Az Orbán-rezsim a magyar demokrácia elégtelen működésére adott válasz.

Szerinte az orbáni autokrácia csak látszólag sikeres, a vezér hiába nyer sorra antidemokratikusan választásokat, győzelme történelmi értelemben nem szolgálja, hanem rombolja a nemzet jövőjét, így végül

ő is a történelem vesztese lesz. De sajnos az általa irányított Magyarország is.

Gyurcsány az emberi nem egyetemességében, a népek, régiók, országok fokozódó egymásra utaltságában hisz. A Föld teherbíró képessége véges, ezért azt gondolja, globális kormányzás nélkül ebbe belepusztul az emberiség. Szerinte nemzeti szólamai dacára az Orbán-kormány hazafiatlan, egyre messzebb viszi Magyarországot a globális fősodortól, amely a történelmi léptékű sikert garantálná.

Csak a Fidesz ellenesség számít

A DK elnöke ezt követően hosszan magyarázza, miért és hogyan lett ennyire széttöredezett az ellenzék, ami a Fidesz sikerek döntő oka, hiszen a megosztottság a kormánypárt malmára hajtja a vizet, és minden azt is szolgálja, hogy a „centrális erőtér” maradjon, hiszen abban az ellenzék megszorítani se képes a Fidesz.

A választási vereséget követő bénultságot az Európai Parlamentben nagy többséggel elfogadott Sargentini-jelentés törte meg – véli Gyurcsány, aki szerint az ellenzéki pártok vezetői ekkor látták be, hogy a köztük lévő viták ellenére a leglényegesebb kérdésben egy
oldalon állnak.

Orbánnak mennie kell! – vonta le a következtetést
minden ellenzéki párt vezetése. Ehhez képest másodlagosnak tűnt, miként képzelik el Magyarországot Orbán után.

A DK elnöke felidézi az ellenzéki pártok közös megmozdulásait, az ellenállás új fejezetének tartja a Munka Törvénykönyvének módosítására adott parlamenti és a Parlamenten kívüli akciókat, amivel csaknem kilenc év után megszülethet Orbán rendszerellenzéke.

Szerinte a pártok közti különbségek nem tűnnek el, lesznek vitáik,  nem adják fel programjukat, de most már fontosabb tétnek tartják, hogy az ország történelmi útválasztás előtt áll, és az a valódi hazafias politika, amely szemben áll Orbán rendszerével.

Az nem demokratikus, így a minősítése (autokrácia, hibrid
rezsim, diktatúra) helyett az a lényeg, hogy azzal szemben nem csak demokratikus eszközökkel lehet küzdeni. A demokratáknak ezt sokszor nehéz elfogadniuk, mert nem ebben hisznek. A súlyos politikai, erkölcsi és stratégiai dilemmák ellenére a pártoknak és a demokraták sajtójának is meg kell azonban fontolnia, hogy ha beáll a diktatúra elleni harcba, akkor kénytelen-kelletlen e harc szabályaihoz kell alkalmazkodnia, ha győzni akar.

Gyurcsánynak az a meggyőződése, hogy csak parlamenti eszközökkel ez a rendszer nem, vagy csak elfogadhatatlanul hosszú
idő után roppantható meg. Sorolja a nemzetközi példakat (Tunisz,
Kairó, Belgrád, Pozsony) arra, hogy önkényuralmi rendszereket miként sodorhatnak el a parlamenti ellenzékkel utcai népmozgalmak, de emlékeztet rá, hogy a végső és döntő szerep az
utcáé volt. Hajlik arra,

hogy végül Magyarországon is ez hozhat eredményt.

Szerinte meg kell teremteni az „ők és mi” egyszerű, kételemű politikai képletét, és a parlamenti ellenzéknek a Parlamenten kívüli ellenzék civil aktivistáival, szervezeteivel, mozgalmaival utcára kell hívni az embereket. 

Az ellenállásból közösen kell lázadást formálni, a rendszerrel szembeni radikalizmus fönntartása mellett sem szabad azonban elveszíteni a józanságot, az Orbán elleni lázadás sikerét ássa alá, aki a nyilvánosság elé viszi az ellenzék vitáit.

Az önkénnyel szemben csak egységesen szabad fellépni.

Az önkormányzati választáson a lengyel példát tartja irányadónak.  Úgy véli, Orbán ellenzéke, ha győzni akar, egyetlen jelöltet állít a kormánypártival szemben, és ha sok településen győznek a Fidesz
ellen, az utat nyithat a Magyar Köztársaság újraalapítása felé.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Pedestrians walk past placards featuring Britain's Prime Minister Theresa May and opposition Labour party leader Jeremy Corbyn near the Houses of Parliament in central London on April 3, 2019. - Prime Minister Theresa May was to meet on Wednesday with the leader of Britain's main opposition party in a bid to thrash out a Brexit compromise with just days to go until the deadline for leaving the bloc. (Photo by Tolga Akmen / various sources / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.