Belföld

Nem kap gyógyszert a súlyos beteg kislány, mert nem biztos, hogy hatna

A hatéves Noémi gerincvelői izomsorvadásban szenved, a kezeléshez szükséges vakcina 68 millió forintba kerülne, amit az egészségbiztosító elutasított.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz fordultak egy hatéves kislány szülei, aki gerincvelői izomsorvadásban szenved. Noémi betegségére létezik gyógyszer, amit tavalyelőtt szabadalmaztattak, tavaly óta pedig egyedi méltányossági kérelemmel az itthoni betegek is megkaphatják. A kislány egyévi adagja 68 millió forintba kerülne, de nem kaphatja meg, mert az egészségbiztosító szerint nem nyilvánvaló, hogy hatásos lenne számára.

Az édesanya, Seres Klaudia az RTL-nek azt mondta, idén is megpróbálják beadni a kérelmet, emellett támogatókat is próbálnak keresni, „hogy ne kelljen odáig eljutni, hogy el kelljen búcsúzni” – mondta elcsukló hangon.

Az egészségbiztosító az RTL-lel közölte: jelenleg negyvenen kapják itthon egyedi méltányosság alapján a szert, és több elbírálás még folyamatban van. Azoknak biztosítják a kezelést, akiknél a jelenlegi klinikai bizonyítékok alapján érdemi eredmény várható – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik