Belföld

14 millió forintot tuti bukott sajtópereken a kormánymédia

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 01. 04. 18:30

A Jobbik és a DK állt bele eddig keményebben a pereskedésbe azok után, hogy a propaganda csomót hazudik róluk.
Korábban a témában:

Még szeptemberben írtunk arról, hogy egész jó pénzeket keres a Jobbik és jó pár jobbikos politikus azzal, hogy perelgeti az állami, kormányközeli propagandamédiát, amiért az hazudik róluk. Emiatt a Magyar Idők, a Ripost, a Pesti Srácok, a 888, a Lokál, az Origo sorra kénytelen helyreigazítani és fizetni személyiségi jogi perekben.

Jellemző szám, hogy legutóbb a Jobbik.hu Megnyert sajtóperek menüpontja alatt 47, most 58 poszt található.

Konkrét összeget akkor még nem írt nekünk a párt, csak annyit, hogy többmilliós bevételük van a kormánymédia hazugságai után. Ezek a bevételek a párt költségvetésének 1 százalékát sem érik el – írták hozzátéve, hogy látva az igyekezetet, ez idővel komolyabb összeggé változhat.

Betyárosan kaszál a Jobbik a Fidesz-média elleni pereken
Kiderült, a büdzséjük hány százalékát állják a sajtóperek. Tízezrektől százezrekig kapnak pénzt így.

Ezek az újságok, portálok, televíziók, rádiók az állam lélegeztetőgépén működnek: vagy azért, mert költségvetési forrásokból tartják fenn őket (közmédia), vagy azért, mert szép magas összegekért hirdetnek bennük olyan állami szervek vagy cégek, amiknek erre semmi szükségük nem lenne (például a monopolhelyzetük miatt). Arról nem is beszélve, hogy például a Magyar Idők olvasottsága rejtve van, nincs auditálva, ami pedig alapja lenne, hogy piaci hirdetők ott megjelenjenek. És itt jön az ellentmondásos rész:

ezek a médiumok úgy írnak meg, jelentenek ki nyilvánvalóan védhetetlen állításokat, hogy sejthetik, abból bukott per lesz.

Ezért megpróbáltuk felmérni, csak a pártok és politikusok szintjén mennyi perük van, aminek anyagi vonzata is akad. Megkérdeztük a jelentősebb ellenzéki pártokat, mennyi pénz folyt be nekik eddig a kormánymédia elleni sajtóperekből, és változatos válaszokat kaptunk.

Jobbik – 7-8 millió Ft

Megkérdeztük még egyszer a Jobbikot, mondjanak konkrét összeget, személyiségi jogi perekkel együtt. A következőket írták:

A jogi osztályunk tájékoztatása szerint a hazugságok miatt megindított személyiségi jogi perek kapcsán hozzávetőlegesen mintegy 7-8 millió forintot ítélt meg a bíróság a Jobbik, illetve a Jobbik képviselői részére. Ezek a perek egyébként nemrég indultak, sok folyamatban van. A helyreigazítási perekben körülbelül 3 millió forint perköltséget voltak kénytelenek kifizetni az alperesek.

MSZP – 0 Ft

Az MSZP sajtóosztályától megtudtuk, hogy a párt nem hajt a pénzre, sajtóhelyreigazítási pereik vannak csupán.

DK – 7 millió Ft

A Demokratikus Koalíció a Jobbikhoz hasonlóan válaszolt:

Összességében tehát 2012 óta nagyságrendileg 7 millió forint az, amint sajtó- és személyiségi jogi perekben perköltségként és sérelemdíjként (nem vagyoni kártérítésként) megítéltek a bíróságok, azzal, hogy több esetben megegyezés volt, amikor nem kértünk perköltséget cserébe, hogy lehozzák a kért helyreigazítást. Ebből a 7 millió forintból példának okáért: 1 + 1 millió forint származik a TV2 és a Modern Média Grouppal, 1 millió az Origóval, és további 1,5 millió a Riposttal lezajlott személyiségi jogi perekből, amiket Gyurcsány Ferenc indított el.

Együtt – 0 Ft

Tömör volt az Együtt, náluk a jövőben várható, hogy megcsördül a kassza:

A sajtópereink nincsenek még ilyen fázisban, nemrég volt az első Juhász vs. TV2, de még nem született döntés.

Momentum – 0 Ft

A legfiatalabb párt is azt közölte, nem áll bele a pereskedésbe (aztán december 19-én közölték, sajtópert indítanak az Origo ellen), de a véleményük megvan a jelenégről, azt alaposan kifejtették:

Nem indítottunk ilyen pereket, így nem is fizetett pénzt a kormányzati média a Momentumnak. A rendszer látványosan arra rendezkedett be, hogy a propagandagépezetük bármit hazudhat, bárhogyan elferdítheti a valóságot, a végén maximum közpénzből kifizetik a büntetést. Nem ez a hatékony módja a propaganda elleni harcnak, így ebben nem leszünk partnerek – nem igaz, hogy egy-egy ilyen bírói ítélet az ügy „megnyerését” jelentené. A propagandagép, legyen orosz vagy magyar, nem média, hanem a kormányzat szócsöve. Egy felelős párt nem is kezelheti médiaként.

Párbeszéd – 0 Ft

Őszinte és tömör volt a kisebbik zöld párt:

Nincsenek ilyen pereink, jelenleg 0 forinton állunk e téren.

Többször kerestük az LMP-t is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Összességében tehát amelyik párt elkezd pereskedni, az milliókat hajthat be a közpénzből hazudozó kormánymédián. Két párt mondott csak 0 forinttól eltérő összeget, ők 14-15 milliót kerestek összesen a pereken.

Ami érdekes még, hogy ezek persze nem a teljes perköltséget fedő összegek, valószínűleg masszív díjakat számítanak fel azoknak az ügyvédi irodáknak is, amiket megbíztak a médiumok bírósági képviseletével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.