Belföld

Betyárosan kaszál a Jobbik a Fidesz-média elleni pereken

Kiderült, a büdzséjük hány százalékát állják a sajtóperek. Tízezrektől százezrekig kapnak pénzt így.

Hetente több diadalittas e-maillel jelentkezik a Jobbik sajtóosztálya, amiben arról írnak keserédesen, ismét pert nyertek a “Habony-média”, azaz valamelyik kormányközeli site, lap, tévé, rádió ellen. Jellemző a helyzetre, hogy a Jobbik.hu-n külön rovat van, aminek az a neve:

Megnyert sajtóperek.

Ezt 2016. április 8-án indították egy olyan rövid cikkel, amiben az szerepel, a Magyar Idők köteles a Fővárosi Törvényszék ítélete alapján helyreigazítást közölni egy írása miatt. Azóta nincs megállás: sorra nyeri a párt a pereket a Magyar Idők, a Ripost, a Pesti Srácok, a 888, a Lokál, az Origo sőt még a Fidelitas (és egyszer az MSZP) ellen is.

Legutóbb szeptember 25-én nyert a párt nem jogerősen, elsőfokon a Magyar Idők és a Pesti Srácok ellen egy pert, mert azt állították, a Jobbik bérkommentelőkkel járatja le ellenfeleit online.

Jelenleg 47 cikk foglalkozik az oldalon győztes sajtóperekkel, bár hozzá kell tenni, nem mindegyik egy külön-külön megnyert perről szól. Sok esetben a kormánypárti média ugyanis egyszerűen nem hajtja végre a bírósági ítéleteket a párt szerint, ami emiatt többször kezdeményezett már végrehajtást ellenük.

Fontos, hogy az egyik ilyen per során mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen: Habony Árpád közszereplő.

Ritkán szerepelnek azonban a győzelmi jelentésekben összegek, sokszor csak helyreigazításról van szó, plusz a perköltségek megfizetéséről. Megkérdeztük a Jobbikot, mennyi pénz folyik be nekik sajtóperekből, mennyire jövedelmező bíróságra járniuk, ez mennyiben járul hozzá a párt büdzséjéhez.

Azt is írják, nem jár általában nagy összeggel e perek megnyerése, pár tízezer forintokat kap a párt. Komolyabb sérelemdíjak az ezekből indított személyiségi jogi perekből folyhatnak be. Perenként bontást sajnos nem tudtak küldeni de azt írják,

az eddigi megnyert perek többmilliós “bevételt” hoztak a pártnak, illetve azon képviselőknek, akik saját maguk indítottak pert.

Vona Gábornak pl. a Pesti Srácok fizetett 600 ezer forintot “haynauzásért”. Több személyiségi jogi per van még folyamatban, sokban idén várható ítélet. Az eddig befolyt összegek amúgy a párt költségvetésének 1 százalékát sem érik el, de ahogy írják,

látva a Fidesz-KDNP igyekezetét, idővel ez a bevétel akár komolyabb is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik