Belföld
Young woman touching her own reflection in a broken mirror

Gyűlölök élni, de megígértem, úgyhogy élek

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 04. 26. 11:50

Amikor rossz napunk van, és úgy érezzük, hogy összedőlt a világ, akkor tényleg összedőlt.

Kneszl Beáta Carmen borderline személyiségzavaros. Nehéz beszélnie arról, milyen az ő összedőlt világa, de a Jog és Pszichológia folyóirat által szervezett beszélgetésen mégis megtette. Miután könyvet írt arról, hogyan élte meg a pszichiátriai kezelést, hogyan tud élni a súlyos személyiségzavarral, naponta kap levelet sorstársaitól. Például ilyet:

“Gyűlölök élni, de megígértem, úgyhogy élek.”

Carmen könyvet írt, mert az egyik orvosa azt mondta neki, hogy úgysem sikerül majd. És hogy kigyógyul-e valaha a személyiségzavarból?

Vannak enyhébb időszakok. Néha.

– mondja.

A trauma nem egy maflás

Végleges gyógyulás nincs – erősíti meg előadásában Dr. Keresztes Zoltán, aki a borderline-szindróma egyik hazai szaktekintélye. Dedikált gyógyszer nem létezik, vannak viszont pszichoterápiás módszerek, amelyekkel enyhíteni lehet a betegség tüneteit.

 A borderline személyiségzavar (Borderline Personality Disorder – BPD) főként a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes. A személyközi kapcsolatok, és az énkép/én-identitás instabilitásával jellemezhető. A  borderline-osok érzelmei felfokozottak, ugyanakkor üresek. Hiperérzékenyek, mégis fájdalmat okoznak maguknak. Haraggal szeretnek, ha nem egyenesen gyűlölettel. Hirtelen válnak indulatossá. Manipulatívak: érzelmi reakciót akarnak kiváltani a másik embertől.

A pszichiáteri karrierjét a  OPNI-ban kezdő szakember szerint “ember nem tudja megmondani, mitől alakul ki a borderline”, de az biztos, hogy az első életévek élményvilága nagyon meghatározó a személyiségfejlődésben. Ha ezekben az években nem kipárnázott a gyerek élete, akkor nagy esély van rá, hogy felnőttkorában komoly összegeket hagy a pszichológusnál.

A borderline-osok jellegzetessége, hogy gyerekként általában azt mondják: “Nem érzem közel magamhoz az anyukámat”.

A gyerek azt érzi, az anyja nem őt látja. Mert az anyának elvei vannak, amikhez ragaszkodik a nevelésben. Márpedig az elvek a gyerek ellenségei: az anya nem a gyerek igényeit látja, hanem az elveket. A merev elvrendszer az anya és a gyerek közötti kapcsolat elhidegülését okozza. Ez a széthangolódás vezethet oda, hogy a gyerek felnőttkorban nálam köt ki

– magyarázza a pszichiáter, aki hozzáteszi: az ilyen gyerekkori trauma nem egy maflás, hanem jóval nagyobb dolog, ami kihat az egész személyiség fejlődésére.

Megvolt mindenem, elkényeztettek, aztán elváltak a szüleim. Anyám folyamatosan mondogatta, hogy bezzeg a barátnőd mennyivel szebb, a másik diák meg mennyivel okosabb

– mesélte Carmen, amikor a közönség arról faggatta, hogyan jutott el addig a pontig, hogy önként vonuljon be egy kórház pszichiátriájára. Akkor tudatosult benne, hogy valami nincs rendben, amikor kiderült, testvére barátnője gyereket vár. Carmen világa összedőlt, mert azt érezte, már nem ő a legfontosabb a testvére számára. Ürességet érzett, az ürességet pedig gyűlölettel töltötte fel.

Keresztes Zoltán szerint ez a borderline-osok egyik tipikus viselkedése:

a krónikus ürességüket krónikus gyűlölettel töltik meg, és azt érzik, az egész világ ellenük van.

Környezetük előbb fordul szakemberhez, mint ő maguk, pedig csak professzionális segítséggel lehet javítani állapotukon. Környezetük akkor tud segíteni, ha rendkívüli belső nyugalommal megszabják, mit lehet és mit nem. Nincs indoklás és vita, tényként kell közölni velük a szabályokat. Ez az állandóság az, ami hiányzik a bordeline-osok életéből. Carmen világában ilyen állandósság a cigaretta:

A cigi legalább mindig ugyanaz. Ugyanolyan jó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.