Belföld

Leszakadt hidegcsepp sokkolja időjárásunkat

Szerda reggel ónos eső esett, a hó pillanatok alatt sáros latyakká olvadt, pingvinként totyogott ma munkába az egész ország. És a többség vizesen érkezett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése kora reggel szinte egész Magyarországot lefedte az ónos eső miatt, a középső területeken a legmagasabb, piros riasztás volt érvényben. A helyzet szerencsére javul, itt lehet nyomon követni.

Az ónos esőben talpon maradni, a térdig érő vizes masszában nem bőrig ázni, és az autók, buszok felvágta “sárlavinékban” tisztán maradni a legkeményebb téli városi sportok közé tartozik. Ám a szerdai időjárás elméletben is sok izgalmat tartogat, olyan jelenségeket élhetünk ma át, mint a hidegcsepp, a hóömlés vagy a fagyott eső.

Cséki Gergő meteorológust, az Időkép.hu munkatársát kérdeztük.

Leszakadt a hidegcsepp

Jelenleg egy Nyugat-Európa felett található ciklonról vált le egy hidegcsepp, ez okozza az eddigiekhez képest enyhébb, csapadékos időt. Arról van szó, hogy a ciklonról leszakadt egy önálló légörvény, ami északnyugat felől érkezett Közép-Európa fölé.

A környezetétől elszigetelt, annál hidegebb légtömeg kavarog felettünk, erősíti a feláramlást, a levegő nedvességtartalma pedig a magasban kicsapódva csapadékként hullik ránk vissza. És ezzel a látszólagos szóismétléssel gyakorlatilag a csapadék szó etimológiáját is érintettük.

Hó ömlött északon

A hidegcsepp hatására néhol – például Mihálygergén az északi határ mellett – hóömlést tapasztalhattunk. Ez nem egy tudományos szakszó, mondjuk úgy, a “meteorológus szlengbe” tartozik. Akkor beszélünk hóömlésről, ha a nagy pelyhekbe összeálló hó annyira intenzíven esik, hogy jelentősen lecsökkenti a látótávolságot – magyarázza Cséki Gergő. A laikus, aki nem ismeri a hóömlés fogalmát azt mondja ilyenkor: szakad a hó.

Vácon például meglehetősen rövid idő alatt 10 centi hullott, a már meglévő 10 centivel együtt ott most már 20 centis lepel fedi a környéket. És egy kirívó példa a hóömlésre: idén január 5-én Szolnok mellett 16 és 17 óra között, egyetlen óra alatt 9 centiméternyi hó esett.

Hóömlés Mihálygergén (Forrás: Időkép.hu/Ute
Hóömlés Mihálygergén (Forrás: Időkép.hu/Ute

Jeges eső verte Jászberényt

Több helyen – ilyen Jászberény – fordult elő délelőtt jeges eső, ami nem tévesztendő össze a nyárra jellemző jégesővel. Ilyenkor a magasból a csapadék hópehelyként “indul”, majd melegebb légrétegbe érve felolvad, “esőként” folytatja útját. Ha viszont a talaj felett fagyos, hideg levegőn halad át, újra visszafagy, és a felszínt már fagyott esőként éri el. Szó szerint megfagyott esőcseppek hullottak az égből.

Utoljára hagytuk az ónos esőt, ami elég közismert, nem szorul részletes bemutatásra. A túlhűlt esőcseppek ilyenkor cseppfolyós halmazállapotban érik el a talajt, majd az ütközéskor azonnal megfagynak. Nagyon veszélyes, ónos eső hatására akár több centis jégpáncél fagyhat a földre, tereptárgyakra, csúsznak az utak, a hatalmas súlytól leszakadnak a faágak, vezetékek…

A hidegcsepp még érezteti hatását, ezért a nap folyamán az északi országrészben a továbbiakban is előfordulhatnak fenti jelenségek.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik