Belföld

Két nagyon fontos közleménnyel zárul a délelőttös hírügyelet

Jön a délutános, nem zárunk semmit a hírcsapon, csak más folyatja majd.

Az első a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete közleménye.

1 millió forint támogatás igényelhető hektáronként a  szarvasgomba termesztésére a Vidékfejlesztési Programban

A 2016. május 20-án megjelent VP5-8.1.1-16 Erdősítés támogatása című pályázati kiírás alaptámogatása mellé 2016-tól 3225 EUR/ha kiegészítő támogatás igényelhető akkor, ha a leendő erdő tulajdonosa szarvasgombával mikorrhizált csemetéket is ültet a területre.

Ezzel elérhető, hogy az erdő tulajdonosa jóval a fák vágásérettsége előtt jövedelemhez jusson, hiszen 8-10 év elteltével 50-100 kg/ha szarvasgombatermés várható, ez évi 0,5-1,5 millió Ft bevételt jelent.

Mivel a téma meglehetősen új, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete készséggel tájékoztatja az érdeklődőket akár e-mailen, akár telefonon, vagy az általa szervezett szakmai napon az erdészeti szarvasgomba-termesztés lehetőségeiről.

A másik a Magyar Versmondók Egyesülete közleménye

Megszületett a Nemzeti VERSeny elődöntőjének eredménye. A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház szakemberei az első fordulón 92 előadót juttattak tovább a több mint 200 versenyzőből, vigaszágon a közönség újabb 10 versenyzőt küldhet a középdöntőbe. A közönségszavazás határideje: 2016. július 1. éjfél.

A továbbjutott előadók az általuk választott újabb versből videoklipet készítenek. Itt is a szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzők alkotásait a következő fordulóra, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon három versenyzőt. A továbbjutott versenyzők versklipjeinek beküldési határideje: 2016. augusztus 10., eredményhirdetés augusztus 20-án várható.

A “Nemzeti VERSeny” célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A verseny egyik védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, a zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei: Bakos-Kiss Gábor színművész; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer; Nagy-Kálózy Eszter színművész; és Szabó László kommunikációs szakértő.

A versenyt három fordulóban rendezik meg. Az élő döntőbe bejutó versenyzők a Nemzeti Színházban lépnek fel 2016. november 13-án, a magyar nyelv napján. A versenyt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik