Belföld

Már az ukrán válság előtt döntöttünk a tankeladásról

Tavaly nyáron már nyilvános volt a honvédség terve arról, hogy megszabadulna régi T-72-es harckocsijaitól – írja az Index.

Az orosz külügyminisztérium egy impresszum nélküli, kritikátlanul oroszbarát, neonácikhoz köthető portálra hivatkozva vádolta meg Magyarországot múlt héten azzal, hogy tankokat szállít Ukrajnába. A portál szerint az ukrán válság kirobbanása óta írt ki két pályázatot a magyar honvédség használt T-72-esekre, csakhogy az eladás tervéről már tavaly nyáron, jóval az ukrán válság kirobbanása előtt tudni lehetett.

Először 2013 májusban beszéltek arról, hogy el szeretnék adni a mezőfalvi és kalocsai laktanyában tárolt elavult technikát, utána bezárnák a bázisokat, ami egymilliárdos megtakarítást eredményez. A honvédelmi miniszter képviselői kérdésre tavaly júniusban írt 104 darab T-72-es harckocsi eladásáról. Később a miniszter arról is beszélt, hogy a tankok felújítása gazdaságtalan, további tárolásuk pedig értelmetlen kiadással jár.

Az Index utánajárt a szélsőséges portál azon állításának, miszerint a tankokat hulladékvas áron adták el. Egy 22 tankra meghirdetett pályázat valóban tartalmaz egy minimális bruttó árat, 45 millió forintot, így egy tank körülbelül 2 millió forintra jön ki, a vas felvásárlási ára pedig 53-57 forint kilónként, a tankok súlya pedig 41-44 tonna. Az azonban nem derül ki, mire alapozta a portál, hogy működőképes, hadrafogható tankokról volna szó. Ennyi pénzért viszont tavaly nyáron is értékesítettek T-72-est.

Fegyvereladási botrányok Magyarországon

Az első nagy botrány rögtön a fiatal Magyar Köztársaság első születésnapjára érkezett: 1991-ben a horvátoknak szállítottunk fegyvert, ez állítólag amerikai közreműködéssel lepleződött le. Aztán 1996-ban kisült, hogy a kecskeméti repülőezred haditechnikai főnöke érintett lehet egy botrányban: egy amerikai gyűjtőnek kiállítási tárgyként eladott Mig-21-es mellett a vámosok működőképes haditechnikai eszközöket találtak. Aztán az is kiderült, hogy a haditechnikai főnök volt az eladó, a közvetítő és a vevő is. 2001 volt a következő botrány: egy magyar származású férfi állítása szerint magyar hatóságok tudtával történt egy még 1994-ben lezajlott illegális fegyvereladás. A férfi cégével vett részt a Fehéroroszországból és Ukrajnából Boszniába történő fegyvercsempészetben fiktív vásárlókat találni (olyan országokat, ahová nem tilos fegyvert eladni). Az esetet egy belga lap leplezte le, az ő információik szerint a Horn-kormány tudott a fegyverüzletről, és engedélyezte, de ezt tagadták a magyar hatóságok. Az első Orbán-kormányt érintő Gripen-ügy pedig szinte mindenhol óriási korrupciós botrány lett, kivéve Magyarországot…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik