Belföld

Nem a nap sütötte pirosra

eszem

2013. 11. 10. 11:49

Minden a Márton napról, és a hozzá kapcsolódó népszokásokról szólt vasárnap az Árpád utcai Tájházban Vásárhelyen.

Szent Márton életét és legendáját elevenítették fel a tájház egyik aprócska szobájában. Máshol kenték a libazsíros, lilahagymás kenyeret, míg a harmadikban libás díszek készültek és valódi libatollal írhattak a gyerekek. A kemencében pirosra, ropogósra sült a hatalmas Márton-napi lúd, melyből mindenki falatozhatott. Mivel november 11-e az újbor ünnepe is, a finoman gyöngyöző, bódító nedü sem hiányozhatott az asztalról.

Szent Márton tiszteletére

Szent Márton a Római Birodalom Pannónia Savaria városban született, a mai Szombathelyen.Római katonaként Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak adta. Még aznap álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Ezután keresztelkedett meg. Jóságáról legendák keringtek, püspökké akarták avatni. Mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így árulták el rejtekhelyét. Végül 371-ben püspökké szentelték majd Tours városában segítette a rászorulókat.

A Márton-napi libasütésről szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ekkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdődött a téli pihenés. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát. Ekkor kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.