Belföld

A 6 évesnek is kell személyi

Az idei évtől az iskolai, óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyermek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell - hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal.

A hivatal emlékeztet arra, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium 2012. augusztus 31-i, 20/2012. számú rendelete szerint az óvodába és az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Személyazonosító okmánynak minősül a személyi igazolvány, az útlevél, nem magyar állampolgár esetén az útlevél és a magyarországi tartózkodás jogcímét igazoló közokirat – írták. Amennyiben a 14 év alatti gyermek nem rendelkezik a fenti okmányok egyikével sem, a szülőnek a gyermek személyes megjelenésével kell igényelnie az igazolványt.

A személyi okmány igényelhető bármely járási hivatal okmányirodájában, 14 éven aluli gyermek esetén lehet kérni az önkormányzatok jegyzőjénél is. A rendelet szerint a szülő a tanköteles gyermeket március 1-je és április 30-a között köteles beíratni a lakóhelye szerinti vagy a választott iskola első évfolyamára.

A beiratkozás idejéről a kormányhivatalnak közleményt vagy hirdetményt kell közzétennie a beiratkozás első napját megelőzően legalább harminc nappal – írta közleményében a kormányhivatal.

Már a 6 éveseknek is kellhet

Tömegével küldhetik általános iskolába a hat évet betöltött, de még nem iskolaérett óvodásokat 2014 szeptemberétől, mert nem lesz elég hely az óvodai nevelésre kötelezett hároméves gyerekek számára – ezt jósolta lapunk megkeresésére Bakonyi Anna pedagógiai szakértő a köznevelési törvény jövő év szeptemberétől hatályos rendelkezésének következményeként.

Az Alkotmánybíróság (AB) keddi határozatában úgy döntött: nem ellentétes az alaptörvénnyel a köznevelési törvénynek az a paragrafusa, amely 2014-től minden hároméves gyerek számára kötelezővé teszi az óvodát. A testület szerint „a napi négyórás foglalkozás általánosságban indokolt elsősorban a szocializáció, a majdani iskolai követelményekhez való alkalmazkodás, a társadalomba való beilleszkedés megkönnyítéséhez”.

Lesz elég óvoda – ígérték

A 2011 decemberében elfogadott új köznevelési törvény óvodakötelezettségi rendelkezése már annak idején is nagy port kavart. A kritikusok egy része túlzónak találta az előírást, mondván, sok családban biztosítottak a megfelelő nevelési feltételek, és a gyerekeket nem kellene kiszakítani idejekorán a családi környezetből. Másik részük pedig az elegendő számú férőhely és a zsúfoltság miatt aggódott, külön kiemelve, hogy épp ott kevés a férőhely, ahol a legjobban kellene: a hátrányos helyzetű térségekben. (A zsúfoltság ezenkívül még a főváros agglomerációs övezetében jellemző.)

Az oktatási államtitkárság adatai szerint egy év múlva csaknem 400 ezer 3-6 évesnek kell óvodai férőhelyet találni, ebből azonban a tavaly augusztusi adatok alapján még mintegy 25 ezerrel kevesebb van. A kormány meghirdetett ugyan 2012 januárjában egy 9,39 milliárd forint összegű óvodafejlesztési pályázatot, de – mint azt korábban lapunknak Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár elmondta – ezzel együtt is kevés lesz a hely. Az oktatási tárca a problémát úgy kívánja megoldani, hogy a jelenleg az óvodák számára jogszabályban előírt 3 négyzetméter/fő helyszükségletet kettőre csökkenti, azaz másfélszer több gyerek elhelyezését teszi majd lehetővé az egyes óvodákban. Vagyis az amúgy is túlterhelt óvodák zsúfoltságának növelésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.