Belföld

Ma is nagy havazás a megyében, óvatosan az utakon!

havazas(210x140)(1).jpg (havazás, )
havazas(210x140)(1).jpg (havazás, )

A katasztrófavédelem óvatosságra int.

Reggelre a havazás átterjed Fejér megyére, a Dunántúl keleti részén néhol gyengébb ónos eső is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint csütörtökön a Dunántúl középső és északnyugati részén a déli órákig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül az csapadékintenzitás, de a szél tovább erősödik a térségben. A katasztrófavédelem arra kéri a gépjárművezetőket, hogy mielőtt hosszabb útra indulnak, az érintett útszakasz járhatóságáról mindenképpen érdeklődjenek az útinformnál (06-1-336-2400). Csak a téli útviszonyokra felkészített, téli gumiabroncsokkal felszerelt járművekkel induljanak el. Olvasható a Katasztrófavédelem Fehérvár24-hez eljiuttatott közleményében 

A kamionok az egy- és kétszámjegyű főutakon közlekedjenek, az alacsonyabb rendű utakon történő szállítást lehetőségeikhez mérten halasszák későbbre, vagy válasszanak más útvonalat. A tehergépkocsik tekintetében is rendkívül fontos, hogy a járművek téli gumiabroncsokkal és hólánccal legyenek felszerelve, mert a hóátfúvásos útszakaszokon, valamint nyári gumival a kisebb emelkedőkőn is megakadhatnak, és nem tudják folytatni az útjukat.

Az esetlegesen felmerülő hosszabb várakozási idő megkönnyítése érdekében a katasztrófavédelem javasolja, hogy a személy- és tehergépkocsikban utazók egyaránt vigyenek magukkal meleg ruhát és meleg védőitalt. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek.

Tartsanak biztonságos követési távolságot, és legyenek türelmesek a forgalom többi résztvevőjével. Vezetés közben maradjon éber, lassítson le és tartsa uralma alatt a gépkocsit! Vezessen körültekintően és óvatosan!

Az utak síkosság mentesítését a közútkezelő folyamatosan végzi.

A járdák síkosság mentesítéséről az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata.

Ha elakadnak a 105-ös segélyhívón kérhetnek segítséget.

A hideg, havas időjárás miatt ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésére, az embertársainkra való odafigyelésre. Amennyiben közterületen a kihűlés veszélyének kitett személyt látnak, értesítsék a karitatív és civil szervezeteket. Figyeljenek fokozottan a környezetükben élő, egyedülálló, magukat csak nehezen ellátni képes emberekre is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik