Belföld
havazás (havazás, )

Ma is nagy havazás a megyében, óvatosan az utakon!

Koppán Viktor
Koppán Viktor

2013. 01. 17. 08:28

A katasztrófavédelem óvatosságra int.

Reggelre a havazás átterjed Fejér megyére, a Dunántúl keleti részén néhol gyengébb ónos eső is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint csütörtökön a Dunántúl középső és északnyugati részén a déli órákig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül az csapadékintenzitás, de a szél tovább erősödik a térségben. A katasztrófavédelem arra kéri a gépjárművezetőket, hogy mielőtt hosszabb útra indulnak, az érintett útszakasz járhatóságáról mindenképpen érdeklődjenek az útinformnál (06-1-336-2400). Csak a téli útviszonyokra felkészített, téli gumiabroncsokkal felszerelt járművekkel induljanak el. Olvasható a Katasztrófavédelem Fehérvár24-hez eljiuttatott közleményében 

A kamionok az egy- és kétszámjegyű főutakon közlekedjenek, az alacsonyabb rendű utakon történő szállítást lehetőségeikhez mérten halasszák későbbre, vagy válasszanak más útvonalat. A tehergépkocsik tekintetében is rendkívül fontos, hogy a járművek téli gumiabroncsokkal és hólánccal legyenek felszerelve, mert a hóátfúvásos útszakaszokon, valamint nyári gumival a kisebb emelkedőkőn is megakadhatnak, és nem tudják folytatni az útjukat.

Az esetlegesen felmerülő hosszabb várakozási idő megkönnyítése érdekében a katasztrófavédelem javasolja, hogy a személy- és tehergépkocsikban utazók egyaránt vigyenek magukkal meleg ruhát és meleg védőitalt. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek.

Tartsanak biztonságos követési távolságot, és legyenek türelmesek a forgalom többi résztvevőjével. Vezetés közben maradjon éber, lassítson le és tartsa uralma alatt a gépkocsit! Vezessen körültekintően és óvatosan!

Az utak síkosság mentesítését a közútkezelő folyamatosan végzi.

A járdák síkosság mentesítéséről az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata.

Ha elakadnak a 105-ös segélyhívón kérhetnek segítséget.

A hideg, havas időjárás miatt ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésére, az embertársainkra való odafigyelésre. Amennyiben közterületen a kihűlés veszélyének kitett személyt látnak, értesítsék a karitatív és civil szervezeteket. Figyeljenek fokozottan a környezetükben élő, egyedülálló, magukat csak nehezen ellátni képes emberekre is!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.