Belföld

Éhségsztrájkolóknak belépni tilos!

Nem engedték be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap épületébe Nagy Navarro Balázst és a vele korábban együtt éhségsztrájkoló Szávuly Arankát.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnökének belépőkártyáját december végi elbocsátásuk után egy nappal vonták vissza. Akkor a közmédia Kunigunda útjai székházában arról tájékoztatták őket, hogy már csak vendégkártyával juthatnak be az épületbe, hogy magukhoz vehessék személyes tárgyaikat. A szakszervezeti vezetők ezt visszautasították. Csütörtökön újabb kísérletet tettek arra, hogy bejussanak az irodájukba, a portán azonban közölték velük, nem állíthatnak ki a nevükre vendégkártyát.

Nagy Navarro Balázs a jelen lévő újságírók előtt hangsúlyozta: „A törvény szerint a munkáltató köteles lenne biztosítani a bejutásunkat. Mivel a személyes dolgainkhoz sem tudunk hozzájutni, akár a lopás vétsége is fennáll. Nem elég, hogy eltávolítottak a közmédia területéről jogellenes, rendkívüli felmondással, de azt is meg akarják akadályozni, hogy szakszervezeti tevékenységet folytathassunk” – mondta Nagy Navarro Balázs, aki büntetőfeljelentést fontolgat az ügyben.

Folytatódik a “gördülő” éhségsztrájk

A szakszervezeti vezető ezt megelőzően egy általa meghirdetett sajtótájékoztatón azt mondta: folytatni fogják a december 10-én kezdett éhségsztrájkot a közmédia megtisztításáért. Böröcz István, az MTVA és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatójának távozását szeretnék elérni. Hozzátette: pár nappal ezelőtt két büntetőfeljelentést tettek a rendőrségen. Az egyiket a „gestapós módszereket idéző hanggal való kínzás és a fényhatás miatt”, a másikat pedig a személyi szabadság korlátozásának kísérlete és önbíráskodás miatt. Navarro Balázsék emellett követelik, hozzák nyilvánosságra mik voltak a feltételei és milyen „javadalmazással járt” Szabó László kommunikációs igazgató, valamint azon magas pozíciót betöltő vezetők távozása, akiktől korábban szintén közös megegyezéssel vált meg az MTVA.

„Szégyen és gyalázat, hogy 2012 januárjában még mindig itt kell lennünk a székház előtt. Szégyen és gyalázat, hogy a hírmanipulátorok és a hírcsalók egy része még mindig a helyén van. Január másodikán mindenki láthatta, hogy a közmédia illetékes riportere hogyan „maradt le” a több tízezres tüntetésről. Meg kell tisztítani a közmédiát és a közéletet a hírmanipulátoroktól, nem fogjuk hagyni, hogy a közpénzből gazdálkodó közmédia ne azt tegye, ami a kötelessége lenne, hogy informáljon, tudósítson, tájékoztasson. Sajnos úgy tűnik, hogy az egész közmédia rendszere csődben van” – nyilatkozta a Tiszta Kezek Mozgalom alapítója, aki szerint „mostanra nemcsak a közmédia szűnt meg közmédiának lenni, hanem a jogállamiság is megszűnt a közmédia ellenőrző testületében. Az ellenőrző hatóság láthatóan politikai instrukciók és hátsó szándékok alapján nem hajlandó a törvényességet helyreállítani és lefolytatni a vizsgálatokat.”

A sajtószolidaritás napja

Navarro ezt követően egy felhívást intézett a sajtó képviselőihez: pénteken látogassanak ki az éhségsztrájkolókhoz, jelezve ezzel, hogy kiállnak a sajtószabadság és a demokrácia mellett.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének “kitakarási” ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket. A demonstrálók kérései később részben teljesültek, amikor Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dániel MTVA hír- és hírháttér műsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették. Az éhségsztrájkolók most azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.

Vizsgálatot indított az ombudsman
Az országos rendőrfőkapitányhoz fordult Szabó Máté ombudsman két tüntetéssel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kunigunda utcai épülete előtti éhségsztrájkkal kapcsolatos rendőri intézkedések ügyében – tudatta az alapvető jogok biztosának hivatala csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint Szabó Máté a tavaly december 23-i, budapesti Kossuth téri rendezvénnyel, a január 2-án az operaház környékén történtekkel, valamint az MTVA Kunigunda utcai épülete előtti éhségsztrájkkal összefüggő rendőri intézkedésekről kérdezte Hatala Józsefet.
Mint a tájékoztatásban olvasható, az ombudsman mindhárom esetben sajtóhírek alapján, hivatalból, az alapvető jogok biztosáról szóló törvény felhatalmazása szerint indított vizsgálatot, mert a hírek alapján “nem volt kizárható visszásság a gyülekezéshez való jog, valamint a véleményszabadság érvényesülésében”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik