Belföld

Kirúgták az éhségsztrájkoló köztévéseket

Nagy Navarro Balázst és Szávuly Arankát azonnali hatállyal menesztették.

Azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntette meg kedden Nagy Balázs Péter (Nagy Navarro Balázs) és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A szervezet tájékoztatása szerint az érintettek “több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak.”


Azonnali hatállyal menesztve
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A közlemény szerint a két MTVA-s dolgozó tevékenységével azt juttatta kifejezésre, hogy “nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni”, ezért “nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára”, mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével.

Navarro Balázs: elképesztő, hogy ilyennek kitesznek minket!

“Döbbenet, amit csinálnak! Gyalázatos! Elképesztő Gestapo-módszer!” – ezt mondta Navarro megkeresésünkre, reagálva a kirúgásokra. A szakszervezeti vezető szerint személyiségi jogokat sért, hogy minderről egy közleményben számoltak be, és felháborítónak tartja, hogy az – ilyen esetekben szükséges – előzetes véleményeztetésnek nem tett eleget az MTVA.

“A rendkívüli felmondásnak szigorú szabályai vannak, melyek közül többet nem tartottak be, tudomásom szerint például az üzemi tanács véleményét sem kérték ki. Elképesztő, hogy ilyennek kitesznek minket, akik már 17 napja éhségsztrájkolunk. Ha bármilyen egészségügyi problémánk lesz emiatt, Szávuly Aranka és én büntetőjogi feljelentést fogunk tenni” – mondta Navarro, aki úgy véli, a szervezet közleményében felsorolt indokok csupán ürügyek arra, hogy eltávolítsák őket, a fő probléma ugyanis az, hogy demonstrálnak.

“Nincs más lehetőségünk, folytatjuk tovább az éhségsztrájkot. Ismét bebizonyosodott, hogy szükség van a közmédia teljes megtisztítására” – tette hozzá Navarro Balázs.

LMP: sunyi döntés

Az LMP kiáll a kedden elbocsátott éhségsztrájkolók mellett, és bíznak abban, hogy a két szakszervezeti vezető, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a munkaügyi bíróságon meg tudja védeni majd igazát – mondták el a párt országgyűlési képviselői, akik az elbocsátások hírére megjelentek a közmédia Kunigunda úti székháza előtt. A helyszínen megjelent az MTVA vezérigazgatóhelyettese, Gazsó L. Ferenc és az MTVA szóvivője, Cserháti Ágnes Böröcz István vezérigazgató megbízásából.


Karácsony Gergely és Schiffer András
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az LMP azt gondolja, hogy az elbocsátás egy “sunyi döntés” az alap részéről, amelyet ahelyett hoztak meg, hogy a megfelelő konzekvenciát levonták volna, és inkább azokat a vezetőket távolították volna el, akik “galádságra” kényszerítették a kollégáikat – hangsúlyozta Karácsony Gergely országgyűlési képviselő jelezve: véleményük szerint maga az eljárás nem is volt jogszerű. Mint fogalmazott, pártja bízik abban, hogy az éhségsztrájk eredményes lesz, s a közszolgálati televíziónál dolgozó, a “manipulációt megkövetelő vezetőket” el fogják bocsátani.

Schifferék nem tárgyalnak az MTVA-val

Nagy Navarro Balázs azt mondta, az éhségsztrájk folytatódik. Addig nem mennek el a köztévé épülete elől, amíg a “hírhamisítók nem távoznak”. Megjegyezte, hogy a törvények szerint a gyülekezési jogukkal élők “nem oszlathatók fel”, de ha ez mégis megtörténne, szimpatizánsait arra kérte, hogy semmiféle erőszakot ne tanúsítsanak, és csak a véleményüket hangoztassák, de azt is csak a megfelelő hangnemben.

Gazsó L. Ferenc Nagy Navarró Balázsnak azt mondta, a Magyar Televízióban nem dolgoznak hamisítók. Provokatív kijelentésekre pedig nem kíván reagálni. Gazsó és Cserháti Ágnes, szóvivő azért keresték fel az LMP helyszínre érkező képviselőit, hogy Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója megbízásából “kötetlen megbeszélésre” hívják a küldöttséget. Cserháti az MTI-nek elmondta: ezt annak érdekében tartották szükségesnek, hogy az MTVA vezetése hivatalos tájékoztatást adhasson a megjelent országgyűlési képviselőknek a demonstráció fejleményeiről. Schiffer András a meghívást azzal hárította el, hogy ők az éhségsztrájkot folytatókhoz jöttek látogatóba.

Időközben a helyszínen összegyűltek között megjelent Demszky Gábor, Budapest volt szabad demokrata főpolgármestere is.

A történtek után az MTVA közleményt adott ki, amelyben azt írták: “a törvényesség oldalán álló MTVA vezérigazgatója ajtaja továbbra is nyitva áll mindazon honatyák előtt, akik kíváncsiak a tényekre”.

Tiltakoznak a szakszervezetek

Az MTI Sajtószakszervezet, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezet és a Független Rádiós Szakszervezet tiltakozik az MTVA keddi döntése ellen, hogy rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette két, az éhségsztrájk eszközével a sajtószabadság tiszteletben tartásáért és a tisztességes közmédiáért küzdő szakszervezeti vezető munkaviszonyát – áll a szakszervezet közleményében.

Mint írják: sajnálatosnak és megengedhetetlennek tartják, hogy az MTVA vezetése munkajogi eszközökhöz nyúlt egy olyan konfliktusban, amelyben Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a manipulációtól mentes közszolgálat melletti elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot. Hozzáteszik: különösnek és indokolhatatlannak tartják azt, hogy az MTVA politikai közszereplésnek minősít egy olyan demonstrációt, amely a közszolgálati normák megsértése miatt, és ellen indult, még akkor is, ha abból politikusok politikai ügyet is csinálnak. Ilyen alapon a közélet bármely eseményével kapcsolatos állásfoglalás politikai szereplésnek minősíthető –- áll a közleményben.

A szakszervezetek meggyőződse szerint a konfliktus megoldásához hozzájárulhatott volna, ha a Lomnici-ügy néven elhíresült esetet, és annak körülményeit – különös tekintettel arra, hogy mi jellemzi azt a helyzetet, amelyben ilyen ügyek előfordulhatnak – a szakszervezetek és az üzemi tanácsok bevonásával kivizsgálták volna. Mindezért kérik az MTVA vezetését: vizsgálja felül, és vonja vissza Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyának megszüntetésére tett lépéseit.

A 4K! felháborítónak tartja az éhségsztrájkoló tévések kirúgását

“A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom felháborító politikai döntésnek tartja, hogy az MTVA azonnali hatállyal felmondott az éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázsnak és Szávuly Arankának. Az MTVA szóvivőjének indoklása, miszerint a két tévés tiltakozásával az juttatta kifejezésre, hogy “nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni”, megdöbbentően cinikus, és tökéletesen illeszkedik az elmúlt másfél év vérlázító kormányzati kommunikációjába” – olvasható a4K! sajtóközleményében. “A 4K! szolidaritását fejezi ki a sztrájkjukat folytató tévésekkel és minden, általuk igényelt módon támogatni fogja őket” – írja a szervezet.

MSZP: elfogadhatatlan, ami történt

A Magyar Szocialista Párt megdöbbenéssel értesült arról, hogy a közmédiumok fölé állított MTVA azonnali hatállyal felmondott két, a Magyar Televízió óbudai székháza előtt 17. napja éhségsztrájkoló szakszervezeti vezetőnek – írja MTI-hez eljuttatott közleményében Mesterházy Attila pártelnök. Az MSZP szerint a felmondás ténye és módja egyformán elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, mert a véleménynyilvánítás szabadsága egy demokratikus jogállamban minden állampolgárt meg kell, hogy illessen. A tisztességes közmédiáért sztrájkolók kirúgásával a kormány újabb kést döfött az ezer sebből vérző Magyar Köztársaságba – fogalmaznak az írásban. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka erőszakos eltávolítása azonban szimbolikus: felmondólevelük nem az ő, hanem vezetőik és kinevezőik alkalmatlanságának bizonyítéka. A Magyar Szocialista Párt szolidáris a magyar sajtószabadság minden áldozatával. A közmédiából elbocsátott, emberi és szakmai mivoltukban megalázott újságírókkal és mindenekelőtt a kiegyensúlyozott és sokszínű tájékoztatáshoz való joguktól megfosztott magyar emberekkel – áll a közleményben.

Az előzmény

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a tiltakozással azt követelte, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének kitakarási ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.


Fotó: Neményi Márton

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője korábban azt közölte: az éhségsztrájkolók demonstrációja magánterületen zajlik, a demonstrációt a hatályos jogszabályok szerint senki nem jelentette be, így arra senki nem is kaphatott engedélyt. Hozzátette: az akció semmilyen formájában nem felel meg a sztrájktörvényben foglaltaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik