Belföld

Hét volt SZT-tisztet rúg ki a külügy

Vélhetően mennie kell a ciprusi nagykövetnek.

A Külügyminisztérium vezetése vizsgálatot folytatott le egy, az elmúlt napokban az interneten megjelent, a rendszerváltás előtti szigorúan titkos (SZT) minősítésű tisztek nevét, adatait tartalmazó lista ügyében. A vizsgálat kizárólag a rendszerváltás előtt és ma is a minisztérium állományában lévő személyekre korlátozódott.

A vizsgálat alapján hét egykori SZT-tisztet sikerült beazonosítani. A Külügyminisztérium vezetése úgy döntött, hogy e külügyi alkalmazottak munkaviszonyát megszünteti – tudatta Németh Zsolt államtitkár (a képen).

A Heti Válasz legutóbbi száma listát közölt a volt szt-tisztekről. A hetilap szerint egykori és jelenlegi nagykövetek, más külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepelnek a névsorban. A listán olyan egykori szt-tisztek szerepelnek, mint Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet.

A www.szigoruantitkos.hu internetes oldal 669 szigorúan titkos tiszt adatait tartalmazza. Az szt tisztek BM III/II. csoportfőnökség állományába tartoztak, elhárító munkát végeztek, fedőállásuk volt, közülük többen dolgoztak a MÁV-nál, a postánál, szállodákban, kutatóintézetekben.

A kutatást az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában található iratanyag alapján Boér Zoltán, Fráter Olivér és Ungváry Krisztián történészek állították össze. A kutatást a Hódmezővásárhelyen található Emlékpont Központ vezette.

Ungváry Krisztián korábban azt mondta, a politikai pártoknak szinte kivétel nélkül olcsó kisded játékokra, egymás zsarolására volt csak jó az ügynökkérdés. A történész akkor az ATV-ben úgy vélte, a feltárás a hozzáférhető iratok alapján sem egyszerű. Ungváry Krisztián utalt Martonyi János külügyminiszter esetére, akiről kiderült ugyan, hogy fedőnéven jelentéseket adott, és, hogy rendőrtiszttel kapcsolatot tartott, de a bíróság szerint mégsem nevezhető ügynöknek.

AJÁNLOTT LINK:

Ungváry: még ma is egykori SZT-tisztek befolyásolják a médiát (ATV.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik