Belföld

Ismert, befolyásos emberek a volt szt-tisztek között

Nagykövetek, külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepelnek az új összeállításban.

Egykori és jelenlegi nagykövetek, más külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepelnek abban az összeállításban, amelyet a Heti Válasz csütörtökön jelentetett meg az egykori szigorúan titkos (szt) állományú tisztek nevét tartalmazó lista alapján.

A cikkben az olvasható, hogy közismert személyiségek mellett a listán olyan egykori szt-tisztek szerepelnek, mint Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet (a Gyurcsány-időszakban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke), Berecz Marianne, az állami tulajdonú Mehib Zrt. nemrég leköszönt felügyelőbizottsági tagja (az egykori befolyásos MSZMP-politikus, Berecz János lánya), Dömény János, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a külügy “minősített iratokat felülvizsgáló” bizottságának volt tagja, és Fekszi Márta, a Gyurcsány-időszak külügyi államtitkára; a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos büntetőeljárás egyik gyanúsítottja.

A Külügyminisztériumban múlt péntek óta vizsgálatot folytatnak arról, hogy a szigoruantitkos.hu honlapon közölt lista külügyminisztériumi vonatkozásai megfelelnek-e a valóságnak – tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t.

A korábbi szt-tisztekről több internetes portálon a múlt héten megjelent hírekkel kapcsolatos vizsgálat még nem zárult le, ezért “minden további lépést a Külügyminisztérium jelenlegi vezetése a vizsgálat eredményének függvényében tesz meg” – olvasható a tárca sajtó főosztályának vezetője, Pataki Eszter által jegyzett közleményben.

A szigoruantitkos.hu internetes portált a múlt héten indították el, az oldalon a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer belügyminisztériumának szigorúan titkos állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről.

AJÁNLOTT LINK:

Kutatók, tanárok, újságírók az szt-listán (Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik