Belföld

Nem lesz mészárszék a közmédiumoknál

Egyszerre jelentették be a Magyar Televízióban, a Magyar Rádióban, a Duna Televízióban és a Magyar Távirati Irodában a vezérigazgatók, hogy milyen átalakításra számíthatnak a dolgozók.

A rádió vezetőjének, Jónás Istvánnak az internetre feltöltött beszéde szerint január elsejétől minden ugyanúgy marad, csak a munkáltató változik: a legtöbb dolgozó a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz kerül. A rádió vezérigazgatója hangsúlyozta: nem bocsátanak el senkit, nem lesz “mészárszék”, illetve “filézés”. Hozzátette: eljöhet azonban az a pillanat, amikor “azt vizsgáljuk, hogy hatékonyan dolgozik-e úgy a rendszer, ahogy éppenséggel most örököljük”.

Jónás István reagált azokra a hírekre is, hogy egy helyre költözik az összes közmédium. Azt mondta: a rádió egyelőre nem költözik el jelenlegi belvárosi épületéből, de elképzelhető, hogy gazdaságossági okokból eljön az a pillanat, amikor mégis egy helyre kerül az összes közmédium.

A vezérigazgató azt is megerősítette, hogy a rádiónál megszerzett jogok, például a 20 év munkaviszony után járó végkielégítéshez való jog az alapnál, azaz a jogutódnál is megmarad. “A jogutód áveszi a munkavállalókat és a velük járó valamennyi kötelezettséget. Munkavállalók maradnak továbbra is, ugyanazért a bérért, ugyanazon körülmények között, ugyanazon jogokkal és kötelezettségekkel. Ilyen értelemben semmi nem változik.”

A rádió vezetője szerint a közmédiumok átalakítása minőségi ugrást jelent, mivel az intézmények eddig ki voltak téve a politikai érdekeknek, átláthatatlan volt a finanszírozás. Ehelyett az új modell kiszámítható életpályát, kiszámítható szakmai tevékenységet garantál. Hangsúlyozta: a közmédiumok eztán nem versenyeznek egymással, hanem “együtt hajtanak”, s bár egységes lesz a közmédia, az önálló arculatot valamennyi intézmény megtarthatja.

Információk szerint a többi közmédiumban is hasonló bejelentést tettek a vezérigazgatók. Medveczky Balázs, a Magyar Televízió vezérigazgatója is azt állította, hogy nem várható tömeges leépítés. Mint elmondta, az eseményekre a korábbi 3-4 helyett csak egy stáb megy ki, de a többiek nem munka nélkül lesznek, hanem több helyre mennek el. A tévé vezetője azt is közölte: kollektív szerződés is lesz, jövő szeptemberre pedig új műsorstruktúra is.

Sajtóhírek szerint az átalakítás konkrétan azt jelenti, hogy január 1-től a Magyar Televízióban, a Duna TV-ben és a Magyar Rádióban egyenként 49 dolgozó marad a vezérigazgatóval együtt; az összes többi dolgozó, körülbelül 3 ezer ember átkerül a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz. A megmaradt 49 fős intézmények műsort nem fognak gyártani, csak megrendelni az alaptól. Egyedül az MTI-nél maradhatnak többen – a tervek szerint 100-150-en -, mivel a hírügynökséghez tartozik jövő évtől az összes közszolgálati médium hírgyártása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik