Belföld

Több fizetős külföldi diákot fogadnának az orvosegyetemek

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 11. 23. 15:55

Az Új Széchenyi Tervből remélnek többletforrást, szerintük ebből az államnak is haszna származna.

A négy hazai orvosegyetem azt kéri az államtól, hogy olyan támogatásra pályázhassanak az Új Széchenyi Terv keretéből, amelyből növelni tudnák a fizetős külföldi diákok létszámát. A kedden közzétett adataik szerint jelenleg 6200 külföldi diák tanul a budapesti, debreceni, szegedi és pécsi orvosegyetemeken, ők összesen 12 milliárd forint tandíjat fizetnek az intézményeknek, és további 12 milliárdot költenek el a városokban.

Az egyetemek vezetői szerint a magyar államnak is haszna származna abból, ha az egyébként sokszoros külföldi túljelentkező közül többet tudnának felvenni. A fővárosi Semmelweis Egyetemtől kapott tájékoztatás szerint a német nyelvű oktatásra jelenleg 180 külföldi diákot tudnak felvenni, pedig több mint ezren jelentkeznek, de az angol nyelvű oktatásra is két-háromszoros a túljelentkezés. A létszámemelést jelenleg az oktatási és klinikai infrastruktúra állapota, valamint a korlátozott oktatói kapacitás gátolja. Ha az Új Széchényi Terv lehetőséget adna az intézményeknek, a forrásokból bővíteni tudnák a kutatólaborokat, az oktatótermeket, a technikai felszerelést, növelnék az oktatói létszámot – közölték. A jelenlegi 12 milliárd forintos tandíjbevételt hiánypótlásra kénytelenek költeni.

A külföldi diákok tandíja a többi között többletforrást biztosít a magyar diákok államilag finanszírozott képzéséhez, ebből igyekeznek fenntartani és javítani az intézmények a betegellátásuk színvonalát, és ez a pénz is hozzájárul a humánerőforrás megtartásához.

Az intézmények számítása szerint 10 milliárd forint állami hozzájárulás esetén 800 fővel lenne növelhető a külföldi hallgatók létszáma, és ezzel jelentősen nőnének az állami bevételek is. Szerintük ez az állami támogatás a GDP-növekedésből két év alatt, az államháztartási bevétel növekedéséből négy év alatt térülne meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.