Belföld

Maradhat idén a veszélyhelyzet

A kormány indítványozza, hogy az év végéig maradjon a vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt veszélyhelyzet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztos közlése szerint a kormány hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványt, s a képviselők még aznap döntenek a javaslatról. A törvény szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik – mondta Bakondi György katasztrófavédelmi vezető.

Az érintett területeken a normál közigazgatás keretében nem lehet elvégezni a feladatokat, továbbra is szükség van a fegyveres szervek, ezen belül a honvédség speciális eszközeinek az alkalmazására, ezért a lakosság védelme érdekében meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzet időtartamát – indokolta a javaslatot. A katasztrófa sérültjei közül 43 embert még mindig kórházban ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, hat sérült állapota súlyos – mondta Bakondi György.

Az érintett településekről kiköltöztetett emberek visszatelepítése pénteken megkezdődött, hozzáláttak a Kolontáron bontásra ítélt 11 ház elbontásához. Két épületnél a tulajdonjogi viszonyok tisztázatlansága miatt még nem kezdtek munkához – tette hozzá. Bakondi György közölte: megszigorítják a belépést az érintett területre, a nem ott élők csak előzetes egyeztetés után, engedéllyel juthatnak be, 23 óra után pedig a lakosság kijárását is korlátozzák. Szigorítják a tudományos vizsgálatokra vonatkozó szabályokat is: méréseket, elemzéseket a továbbiakban csak a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának akkreditációjával rendelkező személyek és szervezetek végezhetnek, és a vizsgálatok során keletkezett adatokat is egyeztetni kell a testülettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik