Belföld

Mit kíván a magyar nemzet 2010-ben?

Az Ipsos zrt. az MR1-Kossuth Rádió megbízásából készített felmérést.

A legtöbb választó (76%) az erőszakos bűnözők szigorúbb megbüntetését tartja a legfontosabbnak. A második elvárás (68%) az lett, hogy az új kormány csökkentse az állami és önkormányzati bürokráciát. Ezt követi (66%) a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentése.

A választók csaknem kétharmada (63%) szeretne átláthatóbb párt- és kampányfinanszírozást, illetve azt, hogy az új kormány felkarolja az elesettebb embereket, térségeket.

6. lett a politikai kívánságlistán az, hogy külföldiek ne vehessenek magyar földet (59%). Ezt követi a hazai kis- és középvállalkozások támogatása (56%).

A válaszadók kevesebb mint fele (45%) tartja csak fontosnak, hogy legyen minőség-ellenőrzés az oktatásban. Ennél is kevesebben (36%) kezelik kiemelten az öngondoskodás növelését a nyugdíjrendszerben. Az emberek nem igazán tartják (24%) fontosnak, az állam szerepének csökkentését az egészségügyben, és még kevésbé (22%) azt, hogy az állam csökkentse a tömegközlekedési cégeknek adott állami támogatást.

A felmérésből kiderül, hogy a választóknak vannak elvárásaik, de tudják azt is, hogy ezekből nem minden fog megvalósulni. A megkérdezettek átlagosan hét intézkedésre számítanak a vizsgált tizenkettőből.

Ajánlott link:

Mit várnak a szavazók az új kormányzattól? (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik