Belföld

Pesszimista előrejelzés a Morgan Stanley-től

A Morgan Stanely bankház előrejelzése komoly kockázatokat lát a magyar gazdaság jövő évi teljesítményével kapcsolatosan. Szerintük 2005-ben a GDP növekedése csupán 2,8 százalékos lehet.

A Morgan elemzése szerint az euró erősödése a dollárral szemben egyelőre kedvezően hatott a közép-európai régió számára, szemben az eurózóna országaival, ahol az erős euró miatti exportcsökkenés látványosan sújtotta a beszállítókat. 

A közép-európai régió kapcsán a Morgan Stanley kiemeli, hogy a következő év első felében a dezinflációs folyamat felgyorsulhat, és a külföldi tőkebeáramlás, illetve a valutákra nehezedő felértékelődési nyomás lesznek a legnagyobb kihívások. A 2005-ben illetve 2006-ban tartandó parlamenti választások azonban lellasíthatják a fiskális konszolidációt – ez pedig nagy rizikófaktor.


Pesszimista növekedési kilátások

Magyarország szempontjából a Morgan Stanley 4,3 százalék körüli pénzromlást prognosztizált az első negyedév végére, ami közelít a jegybank év végére kitűzött 4 százalékos céljához. A gazdasági növekedés sebezhetőségét elsősorban a jelenleg a növekedés motorját jelentő ipari export növekedési ütemének csökkenésében állapítja meg az elemzés – ennek jelei már 2004 utolsó hónapjaiban is látszanak.

A hazai Ecostat gazdaságkutató előrejelzése 2005-ben összességében folytatódó dezinflációra számít, és 4,8 százalék körüli áremelkedést valószínűsít, de a hatósági körbe tartozó szolgáltatásoknál az inflációt meghaladó áremelkedés várható. 2005 decemberére 4,6-4,7 százalékos árindexre számít az Ecostat.


A Morgan Stanley tanulmányának egyik, a magyar várakozásoktól leginkább eltérő adata a GDP-növekedésre vonatkozóan született. A Morgan az előrejelzés szerint 2005-ben 2,8 százalék körüli GDP növekedést prognosztizál, amelyet kiegészít azzal, hogy a lendületbe jövő eurózóna gazdasága ezt 2006-ra felhúzhatja akár 3,8 százalékig is. Az Ecostat hazai gazdaságkutató intézet ezzel szemben jövőre a GDP 3,8 százalékos bővülésével, valamint az infláció 4,8 százalékos éves szintjével számolt prognózisában.


További kamatcsökkenés


A Morgan Stanley tanulmánya kitér arra, hogy véleményük szerint az MNB Monetáris Tanácsa az első negyedév végéig 8 százalékra mérsékli a jegybanki alapkamat mértékét. Az alacsony európai kamatszint miatt a magas magyarországi kamatok továbbra is ösztönzőleg hatnak majd a külső tőke beáramlására, és így a forint árfolya továbbra is erős marad a jövő év első felében. 


A bank előrejelzése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben jövő év közepén az infláció mérséklődése megáll, az export lassulása és a fiskális politika lazasága – párosulva a közelgő 2006-os választásokkal – elkerülhetetlenné tesznek egy komolyabb kiigazítást. Ha elmaradnak a szükséges változtatások, elképzelhető, hogy a forint árfolyamának védelmére az MNB 2005 második felében kénytelen lesz emelni az irányadó kamatlábat.


Gyorsuló világgazdaság


Jövőre a bankház a világgazdaság növekedési kilátásait illetően 3,6 százalékos fejlődést prognosztizált. Az eurózóna fejlődését a világátlagnál pesszimistábban, 1,4 százalékon határozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik