Belföld

Elemzők szerint beszállt a kormány a forintgyengítésbe

Londoni elemzői vélemény szerint a pénteki újabb erős forintgyengülés előtt a kormány a maga részéről intervenciót hajtott végre a forintpiacon az Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikájának miniszterelnöki szintű bírálatával.

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokért felelős alelnöke az MTI-nek pénteken, az előző napit követő további 2 forintos árfolyamgyengülés után azt mondta: amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilvánosan a gazdaság számára nem megfelelőnek minősítette a jegybanki kamatpolitikát, és túl erősnek a forintot, az verbális forintpiaci beavatkozással ért fel a kormány részéről.

A pénzügyminiszter jövőjéről a cáfolatok ellenére változatlanul keringő piaci híresztelések is hatnak az árfolyamra.Evans hozzátette: a piac “meglehetősen kedveli “Draskovics Tibor pénzügyminisztert, és azt tartja róla, hogy szorosabbra akarja húzni a költségvetési politikát.

A BoA vezető elemzője hangsúlyozta: ő is tudja, hogy Draskovics esetleges távozásáról csak megerősítetlen híresztelések keringenek, mégis, a forint további árfolyamalakulásának szempontjából az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mi lesz a pénzügyminiszterrel. A másik az, hogy az előző napi (kormányfői, és a hasonló értelmű gazdasági miniszteri) nyilatkozatok tudatos, összehangolt, árfolyamgyengítő célzatú kormányzati kampány kezdetét jelzik-e – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a pénzügyminiszter jövőjéről keringő híresztelések a fontosabb tényezői-e a forintárfolyamnak, vagy a kormány és az MNB konfliktusa, a Bank of America alelnöke azt mondta: ez utóbbiban semmi új, nincs, sőt a térségben mindenhol – Lengyelországban és Csehországban is – hasonló csörték folynak. Draskovics Tibor szerepe azonban kritikus fontosságú, mivel róla tartja úgy a piac, hogy “ő az, aki legalább megpróbálkozott az idén a költségvetési konszolidációval … ami a kormány egészéről nem mondható el”.

A Merrill Lynch befektetési ház éppen e héten Londonban kiadott európai feltörekvő piaci havi jelentése is azt írta, hogy a kormány “nem foglalkozik komolyan” a jelentős ikerdeficittel, és a költségvetési konszolidáció jórészt elszámolási intézkedésekben merül ki.

A Merrill Lynch elemzői szerint nem kérdőjelezhető meg annak helyessége, hogy Magyarország, mint nyugdíjreformot végrehajtó ország beleszámolhatja az államháztartásba a magánnyugdíj-pénztári egyenlegek többletét, mivel ennek megtagadása gyakorlatilag büntetné Magyarországot a nyugdíjreform végrehajtásáért. A gond csak az, hogy jelenleg ez az egyetlen “költségvetési kiigazítás”, amivel Magyarország próbálkozik – áll a cég új, decemberi térségi elemzésében.

Evans a 250 forint/eurós árfolyamot mondta olyan lélektani határnak, amely felett a piac nagyarányú veszteségmegelőző eladásba fogna, 252-255-ig is gyengítve a forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik