Belföld

A Fitch befektetésre ajánlja Romániát

A bizonyos megszorításokkal már befektetésre ajánlott "BBB" besorolási sávba emelte szerdán Románia hosszú futamú szuverén deviza- és beladósságát a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint az éven túli lejáratú, devizában kiadott román államadósság besorolása az eddigi “BB”-ről “BBB mínusz”-ra, a hazai valutában jegyzett szuverén adósság osztályzata “BB plusz”-ról “BBB”-re emelkedik. A Fitch ezzel mindkét besorolást egyszerre két fokozattal emelte meg. Az osztályzatok kilátása stabil.

A hitelminősítő a devizaadósság új osztályzatának megfelelő “BBB mínusz”-ra emelte “BB”-ről a Romániára érvényes külön kereskedelmi adóskockázati országplafont is, amelyet az idén honosított meg.

Az általános hitelminősítői gyakorlatban az egyes szuverén adósságkibocsátók hosszú futamú devizaadósi osztályzata egyben a felső határa az adott ország kereskedelmi adósainak adható adósminőségi osztályzatoknak.

A Fitch április 29-én bejelentett új rendszerében azonban a kereskedelmi adósoknak az adott ország szuverén besorolásánál legfeljebb két fokozattal magasabb osztályzat is adható, a hitelminősítő akkori indoklása szerint azért, hogy a jól teljesítő magánszektorbeli bankok és vállalatok saját adósminősége és tőkepiaci hozzáférési képessége jobban megkülönböztethető legyen azon országétól, amelyben működnek. Románia esetében azonban a két minősítési plafon egyelőre azonos.

A szerdai felminősítéshez fűzött kommentár szerint a lépést a román kormány megfontolt költségvetési politikája, az alapvető szerkezeti reformokban elért haladás és az EU-csatlakozás jó kilátása indokolja. Az energiaipari reformokban és a privatizációban elért áttörések nyomán az EU megadta Romániának a működő piacgazdaság státust, és az eredmények révén változatlanul tartható a 2007 januárjára kijelölt uniós csatlakozási céldátum a Fitch Ratings szerint.

A londoni hitelminősítő elemzése szerint a 2004-re várt 7,4 százalékos gazdasági növekedés olyan mértékben hajtja fel a költségvetési bevételeket, hogy a román kormány az idén már kétszer módosította lefelé a hiánycélt, amely jelenleg a GDP 1,6 százaléka. A Fitch szerint a növekedés jövőre lassulni fog, de a 2005 végére kitűzött 1,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél túllépése ezzel együtt sem valószínű.

A teljes román államadósság a garanciavállalásokkal együtt 2004 végén várhatóan nem fogja meghaladni a hazai össztermék értékének 24 százalékát, és valószínűleg tovább csökken 2005-ben és 2006-ban – áll a Fitch jelentésében.

A folyó hiány ugyan eléri a GDP 6 százalékát, és jövőre valószínűleg 6,5 százalékra emelkedik tovább, de ennek zömét az erős növekedést vezérlő élénk beruházási tevékenység importigénye, és nem a belső magánfogyasztás generálja, a közvetlen külföldi tőkebefektetések egyébként is a folyómérleg-deficit 60 százalékát fedezik a Fitch Ratings számításai szerint.

Románia szuverén adósságára egyelőre csak a Fitch tart érvényben alapfokú befektetői besorolást a nagy nemzetközi minősítők közül; a Standard and Poor’s ennél eggyel alacsonyabb, “BB plusz” szinten, a Moody’s Investors Service három fokozattal rosszabb, “Ba3” (“BB mínusz”-nak megfelelő) spekulatív osztályzattal sorolja Romániát.

Magyarország besorolása a Fitch-nél elsőrendű “A mínusz”, de a cég – a nagy minősítők közül egyedüliként – erre tavaly nyár óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a nagy ikerdeficit miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik