Belföld

A világon több mint nyolcszázmillióan éheznek

Több mint 840 millió ember éhezik a világban, és az eddigi erőfeszítések kevésnek bizonyulnak a közös cél eléréséhez, hogy 2015-re felére csökkenjen ez a szám - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára a FAO élelmezési világnapja alkalmából a gödöllöi Szent István Egyetemen rendezett konferencia megnyitóján.

A természet sokszínűsége, a biológiai változatosság kulcsszerepet játszik az alultápláltság elleni harcban, éppen ezért közös összefogással kell cselekedni hatékony védelmük érdekében – mondta Pászthoy András.

Hozzátette: az emberiség negatív hatást gyakorol saját környezetének élővilágára. A FAO becslése szerint a mezőgazdasági növények genetikai sokféleségének közel háromnegyed részét veszítettük el az elmúlt száz évben, és a 6300 állatfajból 1350 veszélyeztett, vagy már el is tűnt. A növények és állatok génbankokban, botanikus- és állatkertekben történő megőrzésére irányuló globális erőfeszítés is életbe vágóan fontos – tette hozzá.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a kultúrnövények gazdag választéka és a háziasított állatok alkotják a mezőgazdasági biológiai változatosság alapját. Ennek ellenére az emberiség élelmiszerellátása 90 százalékban csupán 12 emlős és madárfaj lététől függ. Csupán négy növényfajta – búza, kukorica, rizs és burgonya – biztosítja a növényektől származó energiánk 50 százalékát. A föld felszínének 40 százalékát használják mezőgazdasági termelésre – utalt rá Pászthoy András.

“Ez nagy felelősséget helyzet a gazdálkodók vállára a biológiai sokféleség megőrzésének tekintetében” – hangsúlyozta az államtitkár.

A megfelelő eljárások alkalmazásával – mint például a szántás nélküli mezőgazdaság – a gazdáknak sikerülhet fenntartani a környezet ökológiai rendszerének törékeny egyensúlyát – vélte Pásztohy András.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a FAO éppen 25 évvel ezelőtt magyar javaslatra, az akkori földművelésügyi miniszter, Romány Pál kezdeményezésére nyilvánította az élelmezés világnapjának október 16-át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik