Belföld

Mol-részvény – beszállás?

A történelmi csúcsra ért Mol-részvények busás hasznot hozhattak a befektetőknek az utóbbi időben. Lehet további emelkedésre számítani, amikor a Jukosz-botrány is árnyékot vethet a cég kilátásaira?

A Mol-részvények árfolyama három hét alatt 8 százalékot emelkedett, de most beragadni látszik a 8400 forintos szint alatt. Ez egyrészt szokásosnak is tekinthető, jelentős árfolyamemelkedés után mindig tapasztalható egy kis megtorpanás. Itt a remek beszállási lehetőség?


Alapvetően két kérdést kell megvizsgálnunk, ha el akarjuk dönteni, hogy melyik irányban fog tova haladni a Mol hajója. Egyrészt sokan gondolhatják úgy, hogy már nem tekinthető olcsónak a papír, másrészt kérdéses a Jukosz esetleges csődjének hatása a vállalatra.

A fundamentumok

Amennyiben a fundamentumokat nézzük, a jelenlegi helyzetet úgy lehet elképzelni, hogy ha este, lefekvés előtt a Mol vezetői vagy befektetői ideális körülményekért imádkoznának, akkor sem lehetne sokat javítani a Mol helyzetén. Az olajár magasan áll, ez segíti a kitermelési üzletágat, a finomítói árrések robosztusak, a gázárszabályozás miatt a Molnak már nem kell veszteségeket elszenvednie, és a dollár árfolyama továbbra is viszonylag gyenge a forinttal szemben.

E hatások közül a finomítói árrések szintje a legfontosabb, hiszen a Mol legnagyobb üzletága a kőolaj finomítása és a kapott termékek értékesítése. A finomítói árrés hosszú távú szintje hordónként 2 dollár körül szokott mozogni, most pedig meghaladja a 4 dollárt. Ez a szint már az első negyedévben is megvolt, csakhogy akkor az olaj árával párhuzamosan a finomítói árrések csökkenésére is számítani lehetett. Nem ez következett be, sőt az ellenkezője.

Amikor az elemzők az első negyedéves meseszerű 50 milliárd forintos profitot egyszerinek minősítették, akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen kedvezőek maradnak a körülmények. A második negyedévben a finomítási üzletág eredménye tovább emelkedhet, és a profit az első negyedévhez képest csak azért lesz alacsonyabb, mert a tavaszi-nyári időszak alacsonyabb gázfogyasztása miatt a gázüzletág nyeresége kisebb lesz.





A mesés kelet

Fordítsuk egy pillanatra figyelmes tekintetünket a mesés keletre. A mesés jelzőt sajnos most kénytelenek vagyunk negatív értelemben használni, mert olyan csak a mesében van, ahogy az orosz kormány kivégzi a legnagyobb orosz olajipari óriást, a Jukoszt. A történet látszólag egyszerű. A Jukosz adócsalást követett el, amelyet most behajt az orosz kormány. A társaság azonban nem rendelkezik azonnal 3,5 milliárd dollár készpénzzel, hogy ki tudja egyenlíteni a tartozást, és közben a többi hitelezőjének sem tud fizetni. Az eszközök értéke ugyan meghaladja az adótartozás mértékét, de azt nem tudják és nem is érdemes készpénzre váltani, azaz a Jukoszt a kormány technikai csődbe vezeti. A világ közvéleménye ezen a ponton két táborra szakadt. Az egyik vélemény szerint jó, hogy az orosz kormány lecsap az adócsalókra a világ egyik legrosszabb adómorálú országában. A másik fele politikai leszámolásról beszél. Naivitás lenne azt hinni, hogy a Jukosz az egyetlen adócsaló Oroszországban, a nemzetközi szervezetek szerint nem lenne egyszerű a törvényeket betartó vállalatot találni. Mi hát akkor a Jukosz bűne? A kulcs a legfőbb tulajdonos és ex-elnök Mihail Hodorkovszkij személye. A valaha leggazdagabb orosz elkövette azt a hibát, hogy politikai karierre vágyott és ezzel Putyin elnök játékterére tévedt. Hodorkovszkij látványosan támogatta a liberálisokat a parlamenti választásokon, és egyesek szerint indulni akart volna az elnökválasztáson is. Nyolcmilliárd dolláros vagyonából telt volna olyan kampányra, amilyet csak szeretett volna. Végül mindkettőt tévén nézhette végig a börtönben ülve.

Pozitív várakozások


A piac ráébredt arra, hogy nagyon mérsékeltek a várakozások, és elkezdte beárazni az idei évre várható rekordszintű eredményeket. Az elemzők a várakozásokat azzal próbálják lehűteni, hogy a finomítói árrések igen volatilisek, de az átlagos szint mondjuk 10 év alatt akkor is 2 dollár körül fog mozogni. A befektetők azonban igen rövidlátók, és a szemész szerepét betöltő elemzők sem képesek kikristályosítani a képet.

Amennyiben megnézzük a vállalatok árfolyammozgását, amelyek jellemzően egy igen volatilis alaptermék árától függenek, akkor megfigyelhető, hogy ezek árfolyama együtt mozog az alaptermék árával. Magyarán egy aranybánya értéke az arany árával párhuzamosan mozog. A Mol érdekessége azonban az, hogy az elemzők szerint a hosszú távú piaci kondíciók alapján vált reálisan árazottá a Mol részvénye. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy amennyiben a piac itt is alkalmazza a rövidlátását, akkor a második negyedéves eredmény után is tovább emelkedhet az árfolyam, mindaddig, amíg az esti ima meghallgatásra kerül. Amennyiben a piac józan marad, akkor sem kell félni attól, hogy az árfolyam jelentősen visszaesne.

Na és a Jukosz?


A Mol-papírok vonzerejét jelenleg kissé gyengíti a Jukosz esete. Az orosz olajóriás mostanra olyan állapotba került, hogy szóba jött a termelés leállítása. A Jukosz szállítja a Mol által finomított kőolaj 60 százalékát. Ezenkívül egy közös olajmezőt is működtetnek Szibériában ZMB néven. Abba a Mol 20 milliárd forintot meghaladó összeget fektetett be. A Jukosz csődje pánikot okozhat nemcsak Oroszországban, hanem a Mol piacán is. A pániknak azonban nem feltétlenül kell megalapozottnak lennie fundamentálisan.

Ne feledjük, az orosz olajgigászok sorban állnak az olajvezetékek végén, hogy beugorjanak a Mol helyére. A ZMB-projektet a vizsgált adócsalások időszaka után alapították, és külön szervezet, ahol a Mol is ügyel arra, hogy a dolgok szabályosan menjenek. Nem mellékesen Putyin elnök jelezte a magyar miniszterelnöknek egy elejtett félmondatban, hogy „nyugi!”. Az oroszok oldaláról tekintve a dolgot, itt nem a Jukoszt akarják ellehetetleníteni, hanem Hodorkovszkijt. Amennyiben bebizonyosodik az adócsalás, az orosz kormány átveheti a vállalatot. A Jukosz az egyik legjobban irányított cég, és ha az orosz állam kezére kerül, nem az elsorvasztása lesz a cél, hanem a fejlesztése, tehát az orosz félnek sem áll érdekében felrúgni a már megkötött szerződéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik