Belföld

Devizahitelek – bújtatott buktatók

A devizaalapú hitelek alacsony kamataikkal méltán lettek népszerűek, pedig korántsem kockázatmentesek. A kockázatok ugyanakkor vállalhatók, csak ismernünk kell a rizikófaktorokat és a rejtett költségeket.

Van egy aranyszabály, elvileg minden bankoló ügyfélnek folyamatosan ismételgetnie kellene, különösen mielőtt nagy összegű hitel felvételére készül – különösen devizában. Ez a bizonyos kulcsmondat a következőképpen hangzik: devizahitelt alacsony és nem emelkedő kamatkörnyezetű, illetve gyengülő árfolyamú devizában érdemes felvenni.

Ebben a jó tanácsban ugyanis sűrítve minden lényeges kockázati faktor – a kamatkockázat és az árfolyamkockázat veszélye – is benne foglaltatik. És bár létezik olyan bank, amely dokumentálhatóan az ügyfelek tudomására hozza a devizaügylet e rizikóit, a számok tükrében úgy látszik, ez mégsem jut el a hitelfelvevőkhöz. Jó ideje masszívan a devizás (svájci frank alapú) konstrukciók szolgálnak a banki hitelezés motorjául, ami három üzenetet hordozhat:
• a buktatókat nem árt újból és újból számba venni,
• az eddig kockázatfélőnek megismert magyar lakosság imádja a kockázatot,
• vagy a hazai hitelfelvevők zöme dörzsölt devizaspekuláns.

Mi most a veszélyesebb?

A devizahitelek kockázata az átlagosnál magasabb, ám ezek a kockázatok azért vállalható mértékűek, mind a bankrendszer egésze, mind pedig az ügyfelek szempontjából – mutatott rá Lantos Csaba, az OTP vezérigazgatóhelyettese a bank devizás ajánlatainak piacra dobása kapcsán, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az ügyfeleknek tisztában kell lenniük a kamat- és árfolyamkockázatokkal. Hogy a két rizikófaktor közül most éppen melyik a veszélyesebb, arról Zékány András, az ING elemzője úgy vélekedik, hogy az euróalapú hitelek esetében inkább a kamatemelkedés kockázata erősebb (az elemzői várakozások szerint 2005 decemberére a mostani 2 százalékról 3-3,5 százalékra emelheti az EKB az irányadó kamat szintjét), a svájci frank esetében azonban inkább a frank erősödésétől és az ebből fakadó árfolyam-ingadozásoktól kell tartani. A 165-175-ös forint-frank kurzusnál gyengébb forintárfolyamtól azonban belátható időn belül nem tart az elemző.

Kamatkockázat

Kezdjük a mondat első felével: az alacsony és nem emelkedő kamatkörnyezet kritériumával. A banki hitelajánlatok közül alacsony kamataikkal messze kitűnnek a devizaalapú hitelek – ezek közül is a legvonzóbbak a svájci frankban denomináltak. Teljesen logikus tehát, hogy a hitelfelvevők elcsábulnak, és inkább azt az ajánlatot választják, amelynek révén havonta akár 20-30 ezer forinttal kevesebbet kell törleszteniük, mondjuk egy 5 millió forintos lakáshitelért. A kamatelőnyt az alapkamatok eltérő szintje indokolja, hiszen míg az MNB irányadó rátája jelenleg 11,5 százalék, addig az Európai Központi Banké 2 százalék, a svájci jegybanké pedig 1 százalék. A különbség tetemes, de hiba lenne pusztán a jelenlegi kamatkörnyezetre alapozni egy jellemzően hosszú távú (10-20 éves) hitelszerződés megkötését.

Különösen akkor, amikor az európai (és amerikai) kamatok emelkedésére számít a piac, mivel ezek egy ideje történelmi minimumon tanyáznak. A
kamatemelési hullám első jeleként a svájci jegybank már június 17-én 25 bázisponttal megemelte a frank alapkamatát (pontosabban szólva ennyivel feljebb tolta a repósáv felső szélét), a hazai piacot csak közvetve érintő dollár alapkamaton pedig éppen szerdán (június 30-án) este lendített negyed százalékpontot a Fed.


Mindeközben nálunk kamatcsökkentésben bízik a piac, hiszen az euróövezethez igyekezvén előbb-utóbb bekövetkezik a kamatkonvergencia, vagyis közelíteni fognak egymáshoz a forint- és az eurókamatok. Nem csak úgy, hogy az uniós kamatok emelkednek, hanem elvileg és elsősorban a regionális szinten is kiugróan magas magyar alapkamat süllyedése révén is. E tekintetben ugyan mostanában visszafogottabbak lettek az elemzői várakozások (már-már egy kisebb kamatemelést sem tartanak annyira elképzelhetetlennek egyesek), de azért hosszabb távon a csökkenő kamattendencia szinte borítékolható.

Ha pedig az euró és a svájci frank forinttal szembeni kamatelőnye csökken, az a devizaalapú hitelek törlesztőrészletére is hatással van. Az MNB nemrégiben számszerűsítette is a kamatkockázat lehetségesA havi hiteltörlesztés százalékos emelkedése különböző negatív sokkok esetén
Euró, CHF kamatemelkedés / forint árfolyamgyengülés mértéke
0 %-os
10 %-os
20 %-os
0 százalékpont
0,0%
10,0%
20,0%
1,5 százalékpont
9,3%
20,30%
31,2%
3 százalékpont
19,1%
31,0%
43,0%
Forrás: MNB


mértékét: mondván, hogyha a svájci frank vagy az euró kamata 1,5-3 százalékpontot emelkedik (ennek valószínűsége a jegybank szerint középtávon megalapozott), akkor az például egy 15 évre felvett, 6 százalékon folyósított lakáshitel esetében havonta durván 10-20 százalékkal drágítja az adós terheit. A Raiffeisen Bank is végzett hasonló számítást, hasonló eredménnyel: 100 bázispontos kamatemelés körülbelül 8-10 százalékkal emeli a havi törlesztést. Önmagában ettől még nem lesz drágább a devizahitel a forintosnál, viszont ha mindez a forint árfolyamának gyengülésével párosul, akkor már könnyen pórul járhatnak a devizaadósok.

Rejtett költségek

A devizaalapú hitelnyújtás nagyon jó üzlet a bankoknak, a forintos ajánlatokhoz képest ugyanis lényegesen magasabb rejtett költségtételek emelik az európai mércével mérve egyébként is kiugró banki marzsokat. A hitel felvételekor például konverziós jutalékot számítanak fel, és számolni kell az átváltási árfolyam-különbözettel is. A folyósításkor ugyanis devizavételi árfolyamon számolják az eurót és a svájci frankot, a törlesztés viszont a devizaeladás árfolyamán történik. A különbözet ugyan néhány ezrelék (példának okáért legyen 4), ám egy többmilliós hitel esetén ez már nem elhanyagolható tétel (tízmilliós lakáshitelnél éppen 40 ezer forint).

ÁrfolyamkockázatA kamatok változása ugyanis gyakran együtt jár az árfolyamok változásával, ám ettől függetlenül is számolnunk kell az árfolyamkockázattal. A lakáshiteleket általában hosszabb futamidőre és rövid kamatperiódusra veszik fel az ügyfelek, a törlesztőrészleteket alapvetően befolyásoló devizaárfolyam a futamidő alatt jelentős mértékben eltérhet a szerződéskötéskor érvényestől. Ha megint a jegybank kalkulációját vesszük alapul (lásd a táblát), akkor láthatjuk, hogy a forint 10, illetve 20 százalékos gyengülése a svájci frankhoz vagy az euróhoz képest éppen 10, illetve 20 százalékkal emeli a havi törlesztőrészleteket. Ha mindez a már említett kamatemelkedéssel párhuzamosan következik be, akkor a helyzet természetesen súlyosabb: akár 20-40 százalékkal többet is kellene havonta törleszteni. Ezzel gyakorlatilag eltűnne a devizaalapú hitelek mostani kamatelőnye.

A svájci frank esete egyébként az utóbbi időben kis mértékben bár, de modellezte a folyamatot: a kamatemelést követően ugyanis a frank megerősödött az euróval szemben, és ezzel egyidejűleg hazai események (az EP-választások) hatására egyébként is (256 forintig) gyengült a forint, így végeredményben szűk két hónap alatt 160-ról 170-re esett a forint kurzusa a svájci frank ellenében. Igaz, azóta ismét erősödésnek indult, így ma durván 165 forintot kell egy frankért adnunk, de az elemzők ennél gyengébb kurzust (165-175 forintos szintet) prognosztizálnak a közeljövőre. Pusztán az elmúlt hetek árfolyamváltozásai hatására tehát a frankban adós ügyfelek terhei is emelkedtek, rácáfolva arra a vélekedésre, hogy a frank a világ legstabilabb valutája. (Ez persze továbbra is igaz lehet, már ami a frank-euró viszonlyatot illeti, de a hazai befektetőknek a frank-euró illetve forint-euró keresztárfolyamok kettős mozgását együttesen kell szemük előtt tartaniuk.)

A Raiffeisen Bank kalkulációi szerint egyébként az devizaadósok még jó ideig biztonságban érezhetik magukat – legalábbis, ami az
Devizahitelek – bújtatott buktatók 17


árfolyamkockázatokat illeti. Ahhoz ugyanis, hogy a forintkamatokkal számolt törlesztést utolérjék a devizaalapú konstrukciók, a svájci franknak a mostani 165-ről 272,33 forintos szintre, az eurónak pedig 251-ről 379,88 forintos szintre kellene emelkednie. Ettől pedig a legpesszimistább elemzői várakozások is igen messze állnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.