Belföld

PSZÁF-ajánlás a pénzmosás és a terrorizmus ellen

A gazdaság egésze a pénzügyi rendszer, a pénzügyi szervezetek és ügyfeleik biztonsága szempontjából központi kérdés a bűnözésből, különösen a szervezett bűnözésből keletkező jövedelmek tisztára mosásának megakadályozása - áll abban az ajánlásban, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke adott ki a terrorizmus és a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról.

A PSZÁF a honlapján közzétett ajánlás szerint a pénzügyi szervezetek és szakmai szövetségeik a pénzmosás révén keletkező egyéni és társadalmi hátrányok, jogbizonytalanság keletkezésének megismertetésével elősegíthetik, hogy a pénzmosás minden formáját elítélje a társadalom.

Az ajánlás leszögezi: a pénzügyi szolgáltató szerveknek kifejezetten kárt okoz a kétes, gyanús ügyfelek és ügyletek befogadása az ilyen megbízások teljesítése. A pénzmosás gyanújába keveredés hírnév és működési kockázatot hordoz és egyben elvezethet az adott szolgáltató piacvesztéséhez is.

Az elnök szerint a pénzmosás gyakran azoknál a pénzügyi szervezeteknél kísérlik meg az illegális jövedelmek tulajdonosai, melyek elnézőek, rugalmasak.

A bankkártyák használatának robbanásszerű elterjedése ellenére Magyarország ma még a “készpénzes társadalom” képét mutatja, ez megkönnyíti a pénzmosás folyamatát. Célszerű ezért, ha a pénzügyi szervezetek szolgáltatásai fejlesztését és árazását úgy hajtják végre, amely tovább ösztönzi az ügyfeleket a bankkártyák és az elektronikus fizetési eszközök használatára.

Az ajánlás leszögezi: a pénzmosás az a “leplezési tevékenység”, amely arra irányul, hogy megváltoztassa a bűncselekménnyel szerzett pénz azonosságát, és így azt legális forrásból származónak tüntesse fel.

A dokumentum szerint a felügyelet kezdeményező szerepet vállal annak érdekében, hogy mind a pénzügyi szervezetek körében, mind a közgondolkodásban egyetértés alakuljon ki a pénzmosás veszélyességének megítélésében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik