Belföld

Tombol a bika – ki ül a hátára?

Szárnyalt a tőzsde, erősödött a forint, és remek gazdasági mutatószámok jöttek ki. A pénzpiacon, a részvények és a kötvények piacán is kereshetünk még kiaknázatlan lehetőségeket.

Egy amerikai felmérés szerint, amelyet jó évtizede 5 egymást követő esztendőben is elkészítettek, a befektetők sokkal jobban félnek attól, hogy lemaradnak a nagy emelkedésről, mint attól, hogy veszítenek. Ez az állítás igaznak bizonyult akkor is, amikor a piac esett és akkor is, amikor szárnyalt.


Magyarországon most az utóbbinak lehetünk tanúi, és biztosan sokan bánják, hogy kimaradnak belőle. De talán még nem késő, érdemes tehát egy pillantást vetni arra, hogy milyen hatások érhetik a piacokat, és hol lehetnek még kiaknázatlan területek.

A gazdaság

 

A tavalyi rossz kötvénypiaci és a régió többi országától elmaradó részvénypiaci teljesítmény mögött egyértelműen a rossz gazdasági mutatószámok és a nem mindig sikeres gazdaságpolitikai döntések álltak. Most azonban folyamatosan érkeznek olyan hírek, amelyek azt mutatják, hogy a külföldi elemzők, akik a piacra igen nagy hatással vannak, túlzott letargiába süllyedtek, amikor 280 forintos árfolyamot és további nagy gondokat jeleztek. A keddi, 3,5 százalékos GDP növekedési adat mindenkit meglepett, hiszen a 3,1 százalékos várakozásokat jelentősen meghaladta. Ez azt vetíti előre, hogy az idén akár 3,8 százalékos ütemben is növekedhet a gazdaság. Ez sok minden más mellett segíthet a magyar gazdaság fő baja, a költségvetés gondjainak kezelésében. A GDP növekedés ugyanis növeli az adóbevételeket, javítja az üzleti hangulatot és a statisztikusok kedvét, növeli a nominális GDP-t, ami a hiányszámok viszonyítási száma. Magyarán szólva, ha a GDP 1 százalékkal jobban növekszik, akkor a hiány 0,4 százalékkal csökkenhet (ha a politikusok el nem költik az extra bevételt). Márpedig ez végre kiránthatja a szekeret a viszonylag gyenge forint és a magas kamatok kátyújából. 

ForintA magyar fizetőeszköz meglepetésszerű erősödésére számos elmélet született. Egyes elemzők szerint amerikai befektetők vásárolták a forintot, a dollárral szembeni erősödésére számítva és kihasználva a nagy kamatkülönbséget. Ha ez valóban így van akkor a spekuláció nem jött be, ezek a befektetők kivonulhatnak.

Tekintve, hogy a forint az euro ellenében 256-ig erősödött és a dollár ellenében beesett 210 alá, érdemes lehet most dollárt vásárolni, hiszen amennyiben az amerikai választásokig a dollár közelebb kerül az 1,15-ös szinthez és a forint is 260 fölé gyengül, akkor a dolláron mintegy 15 forintot lehetne keresni viszonylag rövid, néhány hónapos idő alatt.

Kötvénypiac

A kötvénypiacon lelhetjük talán a legtöbb elfelejtett gyémántot. A forint erősödése nyomán beáramló pénz nem okozta a kötvények látványos erősödését. Az MNB a második félévben akár 10 százalékra is leviheti az irányadó kamatot, ami jelentős kötvénypiaci rallyval járna. Aki kimaradt a részvények remek teljesítményéből, annak még van mit keresnie a kötvénypiacon.

Amennyiben valóban bekövetkezik a hozamcsökkenés, akkor a legjobb 3-5 éves papírokban ülni, ott látszik egy púp a „hozamgörbében”. De aki kötvényalapba teszi a pénzét, valószínűleg az is jól jár.

Sokan fordultak el a kötvényektől a tavalyi rossz év után. Nem szabad a tavalyi teljesítményből az ideire következtetni, de arra mindenképp jó, hogy felhívja a befektetők figyelmét: kötvényekkel is lehet veszíteni.

Részvénypiac

Talán a részvények terén volt a leglátványosabb a száguldás. Különösön az OTP volt elemében. A legnagyobb hazai bank részvényei 3570 forintos rekordmagasságba értek, ez magával rántotta a BUX-ot: az index is történelmi csúcsra ért.

Az OTP-ben talán nem maradt már túl sok tartalék, de tekinthetjük a Matáv példáját. A Matáv sokáig alvórészvény volt, azaz nem követte a piacot felfelé, majd kedden hirtelen 5 százalékot erősödött és szerdán reggel folytatja az emelkedést.

Pontosan ilyen „elfelejtett”, de nem okkal elfelejtett papírokra érdemes vadászni. Ilyen lehet a Démász, amely magas osztalékhozama miatt ugyanúgy viselkedik, mint egy kötvény, és a hozamok csökkenésével a piac egyik nyertese lehet.

A másik részvény, amire érdemes felhívni a figyelmet, az FHB. Nem az elfelejtett kategóriába tartozik, sokkal inkább igaz rá, hogy még nem fedezték fel. Kevesen tudják, de az FHB nemcsak gyorsan növekszik, hanem magas osztalékot is fog fizetni. Már a múlt év után is 60 forintos osztalékot várnak az elemzők, míg a 2004-es profit után már 210 forintot, 6,2 P/E mutató mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.