Belföld

Munkaerőpiaci-korlátozások: fel kell venni a kesztyűt

admin

2004. 02. 26. 11:15

A magyar kormánynak határozott diplomáciai erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a csatlakozás után az európai uniós tagállamok mégse vezessenek be korlátozásokat a magyar munkaerő bevándorlásának nehezítésére - jelentette ki szerdán Brüsszelben Szent-Iványi István.

Az Országgyűlés európai integrációs bizottságának szabaddemokrata elnöke szerint elsősorban azokkal a kormányokkal kell tárgyalni, álláspontjuk módosítására bírva őket, amelyek korábban szabad munkavállalást ígértek a magyaroknak.

A politikus emlékeztetett: a szabad munkavállalás akadályozása ugyan nem jelenti a csatlakozási szerződés megsértését, ugyanakkor mindenképpen beárnyékolja az EU-csatlakozást, hiszen Magyarország belépésének ez lett volna az egyik legfőbb konkrét, az emberek számára is észlelhető haszna.

Szent-Iványi kijelentette: ha a tárgyalások nem vezetnek érvényre, akkor – szintén a csatlakozási szerződés alapján – Magyarország is bevezethet azonos mértékű válaszlépéseket a magyar munkavállalást korlátozó EU-országokkal szemben.

A politikus – egyben az Európai Parlament munkájában részt vevő magyar megfigyelői küldöttség tagja – egyébként is úgy látja, hogy az Európai Unió működésében újabban bizonyos fokú elbizonytalanodás észlelhető, s ez a közvéleményben is visszatükröződik.

Aggasztó ténynek mondta, hogy elakadt az alkotmányozási folyamat, szóba került egy többsebességű Európa létrehozása (ami – mint mondta – az újonnan belépők számára elfogadhatatlan, hiszen ezzel alighogy bekerülnének az Európai Unióba, máris újból a peremre szorulnának), a tagállamok többsége felmentette Németországot és Franciaországot a stabilitási paktum rendelkezéseinek betartása alól. Ez azt mutatja, mintha valóban kettős mérce lenne az Európai Unióban: Portugáliát annak idején megbüntették deficitjének emelkedése miatt, Németország és Franciaország viszont megúszta ezt.

Az Európai Unió következő, többéves költségvetésének tervezete kapcsán Szent-Iványi István elmondta: elfogadhatatlan hat jelenlegi EU-tagnak az a követelése, hogy a 2007-2013 közötti költségvetés ne lépje túl a jelenlegi szintet, azaz a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékát. Szerinte, ha ez megvalósulna, az európai szolidaritás eszméjének megcsúfolása lenne. Az Európai Bizottság javaslata (amely szerint az EU erre az időszakra átlagosan az összesített GNI 1,15 százalékából gazdálkodhatna) már elfogadható, de csak mint minimális szint: az igazán ideális megoldás az 1,24 százalékos arány elérése lenne.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.