Belföld

Magyar vezető kerülhet az EIB alelnöki székébe

Medgyessy Péter miniszterelnök hivatalos látogatásra az Európai Unió leggazdagabb államának számító nagyhercegségbe, Luxemburgba érkezett, s elsőként Philippe Maystadttal, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnökével folytatott megbeszélést esetleges új fejlesztési hitelek felvételéről és az egyik bankelnöki poszt magyar szakember általi betöltésének lehetőségéről.

Az Európai Unió beruházási bankja már eddig is fontos szerepet játszott a kelet-közép-európai gazdaságok átalakulásában, a különböző fejlesztési programok meghitelezésében. 1990 óta 3,17 milliárd eurót kapott Magyarország ebből a forrásból, többek között olyan programokra, mint a távközlés, az úthálózat fejlesztése, vagy éppen a kelet-magyarországi árvízek miatt megrongálódott infrastruktúra helyreállítása.

Mint Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek elmondta, a találkozón alapvetően két témáról, az EIB egyik alelnöki posztjának betöltéséről, illetve a bank által Magyarországnak nyújtható további hitelekről volt szó. Magyarország és a többi kilenc állam jövő évi EU-csatlakozása után az EIB egyik alelnöki posztját ez utóbbiak tölthetik be, s Medgyessy – aki már Brüsszelben, az Európai Bizottság illetékeseivel tárgyalva is szóba hozta a magyarok EU-posztokra kerülését, mert ezt nagyon fontosnak tartja Magyarország érdekérvényesítése végett – szeretné, ha ezt a tisztséget magyar szakember tölthetné be. Egyelőre annyi a bizonyos, hogy erre elsőként az újonnan csatlakozók közül legerősebb gazdasági potenciállal rendelkező három országnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Csehországnak van esélye.

A másik fő téma a további EIB-hitelek kérdésköre volt. Magyarország alapvetően az Európa-terv keretében, azaz az autópálya-építésekhez, a 4-es metróhoz és a Vásárhelyi-tervhez (az újabb árvízek megakadályozását célzó szabályozási programhoz) szeretné igénybe venni a bank támogatását, s ez utóbbi vezetői készek is erre, ha majd megfelelő programokat terjesztenek eléjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik