Belföld

Alulképviselt maradhat a térségben az OMV

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) elemzői attól tartanak, hogy az OMV kőolaj-, földgáz és vegyipari konszern alulképviselt maradhat versenytársaihoz képest a növekedéshordozó közép- és kelet-európai piacokon.

Az OMV-nak nincs valós esélye arra, hogy a közeli jövőben tovább növelje pozícióját Közép- és Kelet-Európában. A regionális versenytársakkal szemben az OMV nem tud “erős” terveket felmutatni – írták az elemzés készítői. A Mol Rt. és a lengyel PKN esetleges együttműködése további nyomást jelenthet az OMV-ra. A BA-CA elemzői kétlik az OMV részvételét a román Petrom küszöbön álló privatizációjában is, ami szerintük amúgy is elhúzódni látszik. Azt viszont, hogy az OMV nem pályázik a cseh Unipetrolra, a BA-CA elemzői “nagyon bölcs” döntésnek tartják. Az OMV részvényei a versenytársakéhoz képest a BA-CA szerint olcsók.


Az OMV negyedéves eredményeinek közzététele után is “vételre ajánlott” a részvénye a BA-CA elemzésében, 129 eurós célárral. Eddig 125 euróra tartották a BA-CA-nál. A vállalati számok jók, ez azonban mindenekelőtt a jó pénzügyi eredményeknek köszönhető. A működési eredmény azonban már gyengébb. A profitbecslést kissé kiigazították: a BA-CA 2003-ra részvényenként 15,07 eurós nyeerséget vár az OMV-nél az eddigi 14,88 euró helyett, jövőre 15,85 eurót, az eddig jósolt 15,69 euró helyett, 2005-re pedig 15,73 eurót a korábban várt 16,07 euró helyett. Ausztria legnagyobb vállalata, az OMV néhány éve még a kelet-közép-európai kőolajipari vállalatokkal való összefogással, illetve térségbeli felvásárlásokkal akarta védeni magát a nagy nemzetközi társaságok esetleges átvételi szándékai ellen, és ennek jegyében vásárolt többek között mintegy 9 százalékos részt a Molban is. Törekvései azonban nem jártak sikerrel, ezért stratégiát váltott, és jelenleg a saját erőből való növekedés célját követi.


Ennek jegyében idén január 1-én megvette a Preussag Energie, a TUI leányvállalatának feltárási és termelési portfólióját 300 millió euróért, és június végén zárta 313 Aral/BP benzinkút megszerzését Dél-Németországban, Szlovákiában és Magyarországon, ezzel együtt a Bayernoil finomítók további 45 százalékának és a Triesztből Bajorországba tartó Transalpin (TAL)-vezeték 18 százalékának felvásárlását 377 millió euróért. Az OMV márciusban megállapodott 140 Avanti-benzinkút átvételéről is: az osztrák Avanti-hálózat kútjai közül 109 Ausztriában van. Ezzel az OMV hálózatában 1756 kút van Bajorországtól a Fekete-tengerig, és közülük 626 Ausztriában. Tavaly év végén az OMV-nak 1323 benzinkútja volt Közép- és Kelet-Európában. Az Avanti-ügylet zárása előttaz OMV piaci részaránya 12 százalékos volt a térségben, és 2008-ra 20 százalék a vállalat célja. Az OMV idei első kilenchavi működési nyeresége – a szakértők várakozásának megfelelően – 53 százalékkal nőtt, és a cégnél azt mondták múlt szerdán, hogy idei egész évi eredményeik is felülmúlják majd a tavalyiakat. A cég működési eredménye (EBIT) 476 millió euróra nőtt a tavalyi első kilenchavi 312 millió euróról.


A tiszta nyeresége 50 százalékkal 304 millió euróra bővült a tavalyi első kilenc hónaphoz képest, míg eladásai 9,1 százalékkal 5,606 milliárd euróra emelkedtek. Az OMV közleménye szerint a kőolaj áremelkedéséből eredő hasznot jelentősen visszafogta az euró drágulása a dollárhoz képest. Az OMV hétfőn kora délután 114,35 euró volt a bécsi értéktőzsdén, 0,80 euróval, azaz 0,69 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál. Hétfőn 114,52 eurón nyitott. Ötvenkét héten belül 115,15 euró – a pénteki záróára – és 90,15 euró között változott az ára.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik