Belföld

Az LNM Holdings a Dunaferr lehetséges vevője

admin
admin

2003. 11. 05. 14:13

A brit-indiai LNM Holdings mint lehetséges tulajdonos a Dunaferr számára kedvezőbb alapanyagbeszerzést, jó piacot és szakmai ismereteit kínálja - mondta Aditya Mittal, az LNM Holdings N.V. alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az LNM Holdings cseh leányvállalatával, az Ispat Nova Hut-tal konzorciumban az egyik a négy pályázó közül a Dunaferr privatizációs pályázatán. Az LNM Holdings hétfőn kezdte meg a Dunaferr átvilágítását és az elmúlt két napban a társaság képviselői tárgyaltak a polgármesterrel, a szakszervezetekkel, a kormányzat képviselőivel.


Az LNM Holdingsnak nagy tapasztalatai vannak acélipari vállalatfelvásárlásokban és azok feljavításában – tájékoztatott Ondra Otradovec, az LNM Holdings N.V. vállalati gazdasági igazgatója. Az LNM csoportnak Romániában és Csehországban van acélipari vállalata, és a napokban írták alá a privatizációs szerződést a lengyel Polski Huty Stali megvásárlásáról. A Dunaferr-rel kapcsolatos tervekről az alelnök még nem kívánt részleteket közölni, utalva az átvilágítás folyamatára.


Újságírói kérdésre annyit elmondott, hogy a kohókat megtartanák, és a technológiaváltás nem miniacélmű telepítését jelentené. A termelés hatékonyságát a többi közép-kelet-európai cégükhöz hasonlóan a beruházásokkal akarja elérni az LNM-csoport, nem a létszám leépítésével – hangsúlyozta az igazgató. Terveik vannak a térség támogatására is, hasonlóan a korábbi közép- és kelet-európai cégvásárolásokhoz.


Az LNM négy földrészen 12 országban több mint 120 000 dolgozót foglalkoztat. Az idei nettó árbevétele várhatóan 12 milliárd dollár lesz, az üzemi tevékenység profitja (EBITDA) pedig 2,1 milliárd dollár körül várható. Az év végén a becslések szerint 900 millió dollár készpénzzel rendelkezik a cégcsoport. Közép- és Kelet-Európában az LNM-csoport meglévő kapacitása 16 millió tonna évente, beleszámítva a lengyel céget is, és a foglalkoztatottak száma több mint 45 000.


A térség három országában, Romániában, Csehországban és Lengyelországban a következő öt évben mintegy 1 milliárd dollár értékű beruházásra vállalt kötelezettséget az acélipari cégcsoport. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a Dunaferr Rt. 79,48 százaléknyi részvényét kínálta eladásra. A pályázati felhívás szerint a nyertes ajánlattevőnek meg kell vásárolnia azokat a részvényeket is, amelyek a privatizációs felkészülés során kerülnek az ÁPV Rt.-hez.


Az adatszoba a Dunaferr átvilágítására november 18-ig áll a befektető jelöltek rendelkezésére, az ajánlatokat pedig december 8-án kell beadni. Az ÁPV Rt. hat jelentkező közül az LNM csoport mellett a brazil Companhia Siderúrgica Nacional cégnek, az ukrán Donbass Ipari Szövetség Korporáció és az Alcsevszki Vasmű konzorciumának és az orosz OAO Severstal vállalatnak biztosította a Dunaferr Rt. átvilágításának lehetőségét.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.