Belföld

AVERT figyelmeztetés: vírust küld a „rendszergazda” – Mimail@MM

Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/ Mimail@MM vírust. A nagyon rövid (17 kB) és feltehetően orosz eredetű vírus a szakértők új közleménye szerint azért "közepesen veszélyes", mert előfordulási gyakorisága megnőtt. A W32/ Mimail@MM férget augusztus elsején fedezték fel, de már a korábbi, 4272-es DAT fájlok is tartalmazzák a vírus proaktív felismeréséhez szükséges információt. A 4282-es számú, már aznap kiadott DAT fájlok pedig a pontos, név szerinti felismerést teszik lehetővé.

A vírus, hasonlóan a nemrégiben elterjedt Downloader-DK-hoz, az alábbi felépítésű e-mailben terjeszti önmagát: 

– Küldő: Admin
Tárgy: Your account (felhasználónév)
Fontosság: High 
– Az e-mail szövege: “Hello there,
I would like to inform you about important information regarding your email address. This email address will be expiring. Please read attachment for details.
— Best regards, Administrator” 

– Csatolt állomány: message.zip, amely a MESSAGE.HTM fájlt tartalmazza.

A csatolt állományban található fájl, az MS-02-015-ös és az MS-03-014 számon nyilvántartott sérülékenységeket kihasználva létrehozza és lefuttatja a foo.exe alkalmazást az ideiglenes Internet fájlok mappában, amely az alábbi fájlokat másolja a %windir% mappába: (a %windir% mappa a Windows alapértelmezett mappája, pl.: C:WINNT, C:WINDOWS):

1. videodrv.exe (19,824 bájt)
2. exe.tmp (20,445 bájt)
3. zip.tmp (20,567 bájt)

Ezután létrehozza a következő Registry kulcsot, amely a legközelebbi rendszerindításkor betölti a féregvírust:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion Run “VideoDriver” = C:WINNTvideodrv.exe


A vírus először csatlakozni próbál a google.com oldalhoz, hogy ellenőrizze az Internet kapcsolat meglétét, majd a helyi rendszer össze olyan fájlját átvizsgálja e-mail címeket keresve, amelynek a kiterjesztése nem az alábbiak egyike: avi bmp cab com dll exe gif jpg mp3 mpg ocx pdf psd rar tif vxd wav zip.

A vírus az így összegyűjtött címeket a WINDOWS könyvtárban tárolja az eml.tmp nevű fájlban, és végül létrehozza a HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftCode Store DatabaseDistribution Units {11111111-1111-1111-1111-111111111111} Registry kulcsot.


További információ az AVERT javaslatairól és a kockázatfelmérésről: http://www.mcafeeb2b.com/naicommon/avert/virus-alerts/avert-risk-assessment.asp

Az AVERT Kutató Központról:

A McAfee AVERT (Anti-Virus Emergency Response Team) a világ egyik vezető vírusirtó kutatószervezete, mely 16 országban foglalkoztat kutatókat. Alapvető feladata a számítógéphasználók és a Network Associates ügyfelek támogatása. A legújabb fenyegetések kutatásával elősegíti, hogy a felhasználók nagyobb biztonságban dolgozhassanak. Az AVERT célja nem a félelemkeltés, hanem a tanácsadás és a figyelemfelhívás.

A McAfee Security-ről:

A McAfee Security a Network Associates üzletága, amely a vállalatokat biztonsági rések, vírustámadások és vegyes fenyegetések ellen védi. A McAfee Security átfogó hálózati védelmet kínál vírusirtó, kódolási, desktop tűzfal, behatolás érzékelő, sérülékenység elemző és menedzselt biztonsági technológiák segítségével.

További információ a McAfee Security termékekről: http://www.mcafeesecurity.com.


A Network Associates termékei régóta ismertek és használatosak Magyarországon. 2000 óta a Network Associates képviseleti irodát tart fenn hazánkban.

Megjegyzés: a Network Associates, a Sniffer, a McAfee a Magic Solutions és az AVERT a Network Associates, Inc. és/vagy vállalatai bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban. Az összes többi bejegyzett vagy be nem jegyzett védjegy ebben a közleményben a megfelelő birtokosok kizárólagos tulajdona.

PR ügynökség:



Szezám Kommunikációs Kft.
Ügyvezető: dr. Szekfű András
Tel: 438-0650
Fax: 315-1983
szezam@szezam.hu
www.szezam.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik