Belföld

Még nem kell az euró a briteknek

Ahogyan az várható volt: a hatásvizsgálatok eredménye alapján Nagy-Britannia egyelőre nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az eurózónához. Gordon Brown pénzügyminiszter hétfő délután a törvényhozásban ismertette az öt gazdasági teszt eredményét, amelynek értelmében jelenleg nem tanácsos bevezetni az eurót a font helyett.

Hosszú hónapok találgatásainak vetett véget Gordon Brown pénzügyminiszter, amikor a parlamentben tartott húszperces, történelmi jelentőségű beszédében bejelentette: még nem érett meg az idő a brit csatlakozásra a közös európai valutához.

A Nagy-Britanniában készített, úgynevezett öt gazdasági teszt felemás eredményt hozott, három esetében egyértelműen negatív következménnyel járna a pénzcsere, de megfelelő fejlődés után mindegyik kritikus pont terén változást hozhat a jövő.

Egyelőre nem lesz népszavazás

Az általános konvergenciát vizsgálva, a külső gazdasági sokkhatásokkal szembeni rugalmasságban, továbbá a foglalkoztatás és a növekedés stabilitása terén minden kétséget kizáróan negatív hatást váltana ki az euró jelenlegi bevezetése. A befektetések terén kedvező fordulatot hozna a brit euró, s az európai pénzügyi világ központja, a londoni City is jól járna, ez azonban nem elegendő pozitív hatás ahhoz, hogy a brit vezetés kiírja a népszavazást a kérdés eldöntéséről.

Csatlakozni nem kell félnetek jó lesz

Brown mindazonáltal a hétfő délutáni alsóházi beszédben erősen európárti retorikába csomagolta a belépés elutasításáról szóló, de ezt így közvetlenül, egyértelmű kifejezésekkel ki sem mondó bejelentést, mondván: ha a feltételek megérnek rá, Nagy-Britanniának csatlakoznia kell az euróövezethez. Hosszasan sorolta ennek előnyeit; egyebek mellett azt mondta, hogy az euró bevezetésével 30 év alatt 50 százalékkal nőhet az euróövezettel folytatott brit kereskedelem értéke, a nemzeti jövedelem pedig évente negyed százalékkal emelkedhet.

Brown a brit részről tervezett belépéskönnyítő lépések között említette a fogyasztói infláció számítási módjának tervezett megváltoztatását. Ennek lényege az lenne, hogy a számítási módszerben nem a Nagy-Britanniában milliók által fizetett jelzálogkölcsönök képeznék a meghatározó elemet a kosárban, hanem a tényleges fogyasztói árak.

Brown igen bonyolult fejtegetéséből az jött ki, hogy az öt fő gazdasági terület közül a monetáris politikát is tartalmazó általános gazdasági konvergenciában, a külső sokkhatásokkal szembeni rugalmasságban, valamint a foglalkoztatás és a növekedés stabilitásában a vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak, a beruházási kilátások kérdőjelesen ugyan – a konvergencia mértékének függvényében -, de nem teljesen negatívak, és az euró bevezetésének a londoni Cityre, mint Európa pénzügy központjára gyakorolt hatása várhatóan nem lesz kedvezőtlen. Ez utóbbi az egyetlen az öt terület közül, amely egyértelműen teljesültnek minősíttetett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik